Vakanties

Een overzicht van korte en lange vakanties. Wij hopen onze bezoekers te kunnen inspireren.

Hardlopen

Een overzicht van enkele wedstrijden die wij gelopen hebben.

Wandelen

Helaas lukt het hardlopen niet meer en genieten we nu van (lange) wandelingen.

Bowlen

Vele mooie evenementen mee gemaakt, waaronder Nederlandse, Europese en Wereldkampioenschappen.

1998 Dutch Open Aruba Bowlen

18 juni t/m 6 juli 1998

Donderdag 18 juni 1998 is het dan eindelijk zover; de langverwachte reis naar Aruba gaat beginnen. Onze buurman is bereid ons naar Welschap te brengen.

Vroeg op, dat wel, want om 07.30 uur vertrekken we van Eindhoven Airport naar Amsterdam. Daarna vliegen we om 11.05 uur door naar Aruba, vliegveld Queen Beatrix. Deze reis duurt ong. 9 en een half uur. Aankomsttijd (plaatselijk) 14.35 uur.

In het vliegtuig weinig te doen natuurlijk, behalve wat eten en drinken en natuurlijk een filmpje (weinig aan helaas).

Tijdens de reis merk je er weinig van dat je met zo’n groot gezelschap bowlers bent, iedereen heeft genoeg aan zichzelf, bovendien zitten we over het hele vliegtuig verspreid.

Even uitrusten van de reis op ons terras

De landing verloopt voorspoedig, aankomst om 14.50 uur.

We worden opgewacht door Guido en zijn crew. De bagage blijkt gelukkig ook aangekomen te zijn, altijd weer spannend, zeker als het vanaf Eindhoven doorgeboekt moet worden.

Zomerse temperaturen, eindelijk, hier hebben we lang naar uitgekeken. De busreis naar Sonesta Suites duurt maar 10 minuten, het eiland is dan ook maar klein. Ook het inchecken verloopt vlot, Guido heeft het wederom goed voor elkaar.

Aankomst op de kamer om 16.15 uur. Valt niet tegen, alles erop en eraan; koelkast, blender, magnetron, koffiezetapparaat, twee TV’s, föhn, safe etc. Daarbij zitten we ook nog op de begane grond en kijken vanuit de kamer zo het zwembad in. Eerst maar even lekker alles uitpakken en even opfrissen, wel nodig na deze reis waarin we toch 15 uur onderweg zijn geweest.

Tijd voor een klein verkenningstochtje rond Sonesta en een eerste borreltje (welkomstcocktail aangeboden aan onszelf).

Uitzicht vanuit onze suite

We willen ons zoveel mogelijk direct aanpassen aan de Arubaanse tijd (alhoewel we eigenlijk al zes uur later leven).

Eerst maar even naar de supermarkt voor de eerste levensbehoeften  (brood en bier).We komen er al direct achter dat het niet goedkoop is op het eiland, zeker niet als je in dollars wilt betalen. Aruba is vooral Amerikaans georiënteerd, vandaar dat alles ook in dollars geprijsd staat. Op sommige plaatsen kun je alleen in dollars betalen (zo ook dit hotel).

Daarna terug naar het hotel; om 20.30 uur houden we het echt niet langer uit en besluiten we toch maar naar bed te gaan.

Vrijdag 19 juni

Om 06.45 uur zijn we wakker, nog even doezelen dan douchen en ontbijten. Dit ontbijt werd ons aangeboden door de organisatie en was lekker buiten.

Op de kamer voelt alles vochtig aan, dit komt vooral door de airco en het vochtige weer buiten, het heeft hier zelfs afgelopen week een aantal keren geregend. Vochtigheid volgens het Arubaanse Algemeen Dagblad bedraagt tussen de 90 en 95%.

St. Anna Church

Vervolgens werd ons een rondritje Aruba aangeboden. We zagen achtereenvolgens St. Anna Church, de rotstuinen en de Natural bridge, het attractie punt van het eiland.  Aan deze zijde van Aruba kan niet in zee gezwommen worden omdat er een sterke onderstroom staat, levensgevaarlijk.

Na terugkomst in het hotel gaan we naar Sonesta Island, het privé eiland van ons hotel. Een speed bootje brengt ons daar in 8 minuten heen. We settelen ons in twee ligbedden en nemen een duik in zee. Daarna goed insmeren (factor 15) en bruinbakken maar. Aangezien wij daar niet echt voor gemaakt zijn, vervelen we ons al snel, en nemen dus nog maar een duik. Na twee uur op het eiland vervelen we ons al stierlijk en besluiten maar weer terug te gaan.

Sonesta Island

We nemen nog een duik in het hotelzwembad en kleden ons om voor de ontmoeting met de president. Hoewel we niet echt veel tijd in de zon waren zijn we toch aardig verbrand.

Deze ontmoeting is gezellig met hapjes en drankjes, alleen de president ontbreekt, vergeten schijnbaar. Daarvoor in de plaats een woord van welkom door de manager van Sonesta.

Om 20.00 uur is dit ook ten einde en om 21.00 uur liggen we alweer in bed.

Zaterdag 20 juni

Om 07.00 uur gaat de wekker af, om 08.15 uur vertrekt de bus naar de bowling. Training is van 09.00 uur tot 09.50 uur. Het bowling evenement gaat vandaag beginnen.

Daarna de officiële opening door de minister van cultuur en sport. De publieke belangstelling valt tegen, volgens Guido hadden er wel 600 man kunnen komen, doch het blijft grotendeels bij de eigen groep.

Om 11.00 uur is dan de start van de eerste serie. Dorette staat op de baan met Reza Chand en Maurice Hermanns. De start is goed, een 229-game. Het totaal van deze dag komt op 1134 uit, de laatste twee games waren zeer zwaar.

Ook de toeschouwers hebben het zwaar te verduren omdat het erg koud is op de bowling.

Om 15.00 uur start de wedstrijd Nederland – Zuid Korea; Guido heeft twee grote schermen geregeld en we kijken met z’n allen. Uitslag 5 – 0, vreugde alom. In de bus naar het hotel is het feest en ook op straat wordt de overwinning gevierd. Oranjestad, de hoofdstad van Aruba, blijkt dan ineens minder Amerikaans georiënteerd. In de straten toeteren allemaal auto’s met oranje en Nederlandse vlaggen. Dit is toch een vreemd gezicht, bijna 10 uur vliegen van huis. De Arubanen lijken zich op de eerste plaats Nederlander te voelen. Ze spreken ook allemaal Nederlands, maar ook Engels en Spaans. De taal die ze onderling spreken is Papiamento.

Een volk met een behoorlijke talenknobbel. Maar dit is ook wel nodig als de belangrijkste inkomsten voor het land komt uit het toerisme.

Tot besluit van deze dag gaan we nog even uit eten bij het visrestaurant vlakbij het hotel.

Helaas kunnen we het weer niet laat maken, om half tien is het gepiept.

Zondag 21 juni

Vandaag moeten we echt vroeg op, want om 9 uur begint de eerste serie. Een score van 1156 van Dorette is uitstekend, want de resultaten blijven mager. Partners op de baan zijn Body Somaroe en Gerrie de Graaf. We zien Astrid en Evans na bijna een jaar weer terug en kletsen even bij. Astrid zal als booster op gaan treden.

Om half twee begint de volgende serie. Ook nu weer zijn de scores in verhouding veel te laag. Dorette scoort 1104, niet echt veel maar al met al toch voldoende voor een tweede plaats na 3 series. Partners waren Maurice Hermanns en Arthur Cramer.

Om zes uur zijn we terug in de suite en nemen eerst een verkoelende duik.

Rond het zwembad zitten veel leguanen die ook af en toe een verfrissende duik nemen in het zwembad. Ze doen niemand kwaad maar ze zien er niet uit.

Daarna lekker eten bij een steakrestaurantje in de buurt.

Het wordt zowaar half elf voor we in bed liggen.

Maandag 22 juni

Vandaag hoeven we pas om half twee de laatste serie voorronde te bowlen.

We proberen eerst uit te slapen maar zijn toch vroeg wakker.

Lekker even ontbijten buiten, daarna even naar het centrum en de bank opzoeken om wat Arubaans geld te halen; de omrekenkoers van de dollar is voor ons niet gunstig heeft de ervaring geleerd. Ook de te sturen kaarten worden gekocht, benieuwd of ze dit keer aankomen.

Dorette start in deze laatste serie met twee 200-games en consolideert haar positie. Dan komt ze echter op baan 11 en 12 en gaat met games van 138 en 150 volledig de mist in.

Na vier games is ze gezakt naar een vijfde plaats en moet de laatste twee games knokken om de laatste vier te halen. Bij haar op de baan staan Erwin Groen en Chris Van Damme, ook zij halen de finale.

Dankzij weer 2 200-games eindigt ze tenslotte toch als derde na Chris Koopmans en Angelique de Win en voor Bettina Lund.

Er wordt ons op de bowling een buffet aangeboden, daarna starten de finales.

Er worden drie maal drie games round robin gespeeld met een bonus regeling.

Eerste tegenstander van Dorette is Angelique, hiervan wordt gewonnen. Daarna tegen Chris zit het op baan 11 en 12 weer niet mee en wordt helaas verloren.

Laatste tegenstander is Bettina; de krachten zijn echter weg en games van 170 en 180 zijn niet genoeg.

Uiteindelijk rest een vierde plaats; 750,– cash en een reischeque van 1.000,–. Winnares wordt uiteindelijk Bettina Lund. Bij de heren wint Geert Jan van Baest.

Met Astrid en Evans spreken we af dat we elkaar donderdag nog even zien voor een laatste borreltje.

Om 23.45 uur zijn we terug in onze suite en vallen dood neer in ons bedje.

Dinsdag 23 juni

Uitgeslapen tot negen uur, een ontbijtje op het terras (samen met wat vogels, duiven en diverse maten hagedissen) en daarna naar Sonesta Island. Door Harrie worden zwemvliezen gehuurd en er gaat gesnorkeld worden. Het is schijnbaar prachtig onder water want hij blijft lang weg. Het is alsof je in een aquarium zwemt, zoveel prachtige vissen vallen zelfs op een Velo niet te beschrijven. Het ene moment snorkel je door een school van duizenden vissen van ongeveer 25 cm groot, het andere  moment zie je vissen van bijna een meter lang in prachtige rode en blauwe kleuren. Ik ga het verder maar niet proberen te beschrijven. De pelikanen die je hier met grote snelheid het water in ziet duiken hebben daarom ook altijd de hoofdprijs, het zit hier gewoon vol vis.

Dorette blijft lekker in het zonnetje en hangmatje. Goed insmeren want de zon pakt hard aan. Harrie verbrandt toch nog wat zijn rug (en voeten).

Om vier zijn we terug en nemen nog even een duik in het zwembad. ’s avonds nog maar wat eten bij een tamelijk Hollands restaurant (Café Plaza).

Leguanen en vogels genoten ook van ons ontbijt

Woensdag 24 juni

Ook deze dag staat tot onze beschikking, we hoeven pas om 19.00 uur naar Sonesta Island voor de Mambo Jambo Beach  Party.

We brengen de dag rond het zwembad door.

Om 19.00 uur gaat het hele gezelschap in vier speedboten naar Sonesta Island. De boten varen nu heel rustig om iedereen droog aan te laten komen. We worden door Guido opgewacht met een heerlijke cocktail. Normaal gesproken moet iedereen om 18.00 uur van het eiland af zijn maar Guido heeft het weer geregeld. Een party op een paradijselijk eiland, een fantastisch slot van het bowling toernooi. De prijsuitreiking vindt hier plaats maar natuurlijk wordt hier ook gedanst. Ook een limbo danser laat zijn kunsten zien samen met enkele toeschouwers.

Om 23.00 uur is het afgelopen en gaat iedereen weer terug naar het “vaste land” van Aruba. De bootjes gaan nu op volle snelheid terug. Met een beetje alcohol op is dit een prettige ervaring.

De boot naar Sonesta Island voor de Mambo Jambo Beach  Party.

Donderdag 25 juni

’s Morgens kijken we eerst naar de wedstrijd Nederland – Mexico in een café dat helemaal vol zit met fans van Nederland, maar ook Mexicanen en Belgen volgen hier de wedstrijd. Harrie wint de voetbal poule met de uitslag van 2-2, een extra prijs van $125,- .

Om 13.15 uur gaan 29 mensen terug naar huis, hun vakantie zit erop. Nadat we ze uitgezwaaid hebben gaan we snel naar de supermarkt om wat pilsjes te kopen. dat is weer een nadeel als je de poule wint. Maar met een koel pilsje in het zwembad hoor je niemand klagen.

‘s-Avonds eten we bij het hotelzwembad, een Italiaanse maaltijd in buffetvorm.

Vrijdag 26 juni

’s Morgens eerst snorkelen op Sonesta Island. Deze keer zie ik weer heel andere vissen dan de vorige keer.

’s Middags vertoeven we weer aan de kant van het hotelzwembad.

De door Ton Greiner gemaakte pina colada’s zijn de moeite waard.

Zaterdag 27 juni

Hele dag niets gedaan. Het enige spectaculaire is het bedienen van de wasmachine, alweer springt de stop bij onze was. Op de 2e verdieping is het geen probleem. Al met al ben je toch nog lang met zo’n wasje bezig terwijl we het verschrikkelijk druk hebben met niets doen.

Gisteren zijn Ross en Ton verhuisd en zitten nu langs ons. Dat betekent dus een avondje doorzakken. Angelique voegt zich ook nog bij dit gezelschap. Nadat Ton nog een pina colada gemaakt heeft, probeert hij door de ruit naar buiten te stappen. Het loopt allemaal goed af, alleen vind je die pina colada overal terug.

Zondag 28 juni

Vandaag schepen we in op het cruise schip The Seawind Crown.

Lees hier het verslag van deze cruise.1998 The Seawind Crown Aruba

2001 Moskou European Cup

24TH EUROPEAN CUP INDIVIDUALS MOSKOU

1999 WK ABU DHABI

14th FIQ World Tenpin Bowling Championship

1998 DUTCH OPEN ARUBA

Open Nederlandse kampioenschappen in Aruba.

1992 AFRICA CUP EN SOUTH AFRICA MASTERS

Het Nederlandse bowlingteam neemt deel aan de Africa Cup en aan de South Africa Masters Zuid-Afrika na jaren van politieke-isolatie.