Mulu

Woensdag 14 juni 2006 naar Mulu

We worden om 08.00 uur gewekt. Om 10.00 komt Number One ons ophalen. We zijn ruim op tijd op het vliegveld. We vliegen vandaag met een Fokker 50. Bij het inchecken blijkt dat we maar 15 kg per persoon mee mogen nemen, wij hebben totaal 41,50 kg. Uiteindelijk moeten we 8 kg bijbetalen en de kosten hiervoor zijn 25 RM (valt dus reuze mee). Dit geldt alleen voor de vlucht naar en van Mulu, alle overige binnenlandse vluchten zijn gewoon 20 kg.

 Met een Fokker 50 naar Mulu.

Om 12.30 uur vertrekken we naar Bintulu, hier komen we aan om 13.30 uur. Om 13.50 uur vliegen we door naar Miri waar we om 14.15 uur aankomen. Om 14.45 uur stijgen we weer op naar Mulu waar we om 15.15 uur aankomen. Het ware cityhoppen.

Mulu is een resort gebouwd in 1992 en heeft een eigen vliegveldje (1 landingsbaan en het vliegtuig stopt voor de deur). De koffers halen we zelf van het wagentje, hier is geen band waar je koffer op komt te liggen. Onze nieuwe gids (Andrian) zorgt dat onze terugvlucht bevestigd wordt.

We landen op het vliegveld van het Royal Mulu Resort.

Binnen 5 minuten zijn we op het resort.

Heel het resort staat op palen. We worden opgewacht met drankjes en frietjes. We hebben een schitterend chalet (nr 210).

Met onze chalet is ook niets mis.

We maken een wandeling naar een rots van waaruit we een mooi uitzicht hebben op het resort en het vliegveldje.

Om 19.00 uur staat het diner buffet voor ons klaar. Tijdens het diner om 20.00 uur is er een culturele show.

  1. Hornbill Feather Dance.
  2. Nadja Induh (Orang Iban); wordt door ons meteen herkend als “Ibankenners”.
  3. Nadja Belangi (Land Dayaks)
  4. Warrior (Orang Ulu); uitgevoerd door een iets te dikke krijger.
  5. Long Dance (Orang Ulu community)

Harrie, als gangmaker, gaat met de dames op de foto nadat hij mee gedaan heeft met de Bamboo dance en met een blowpipe een ballon kapot geschoten heeft.

Hierna maken we nog een wandeling langs de rivier; vanaf een strandje zien we volop vleermuizen boven het water vliegen op zoek naar muggen.

In de Riverside lounge kijken we op een kleine televisie naar Spanje – Oekraine. In deze lounge is ook een Chinees in z’n eentje druk bezig met karaoke. Inmiddels hebben de vleermuizen ook de Riverside lounge gevonden.

Internetten is hier erg duur, RM 1 per minuut.

Donderdag 15 juni 2006 Mulu

Harrie gaat om 06.30 uur 6 km hardlopen. Training voor de halve marathon van Eindhoven moet ook een beetje doorgaan. Om 07.45 uur ontbijten we; tijdens het ontbijt is er iedere dag om 08.00 uur een vlaggenceremonie. Al het personeel verzamelt zich bij het zwembad en paradeert daarna naar de vlaggen, waar de Guest of Honor de Maleisische vlag mag heisen waarbij het volkslied gespeeld wordt.

per boot over de Melinau river naar de Wind Caves en chamber of King’s

Vandaag staat een bezoek aan de grotten op het programma en om 08.30 uur vertrekken we per boot op de Melinau river voor onze eerste twee grotten. Eerst een kleine tussenstop bij een kampung aan het water waar een markt is met natuurlijk ook souvenirkraampjes. De eerste grot die we bezoeken is de Wind Cave; deze grot is goed toegankelijk gemaakt met een boardwalk en goed aangelegde verlichting die de druipsteen formaties goed uit laat komen. Een paar minuten per boot verder (Harrie doet dit even te voet) ligt de Clearwater Cave. Hier drinken we eerst thee bij de ingang van de Clearwater Cave. De ingang van de Clearwater Cave ligt namelijk 200 treden hoger. Binnen de grot is een 138 km lang rivierenstelsel. Voor de dames met een lelijk gezicht is er de Young Ladies Cave, wanneer je hier het water ingaat kom je er als aantrekkelijke dame uit. Een aantal Chinezen in ons groepje hebben dit geprobeerd maar ik zag geen enkel verschil. We gaan terug naar het resort voor de lunch.

Een theepauze voordat we enkele honderden treden gaan beklimmen.

We lunchen op het resort en om 14.30 uur maken we kennis met Maureen en John. Zij blijken uit Eindhoven te komen en momenteel in Nuenen te wonen; it’s a small world. Met z’n vieren gaan we met een busje naar de ingang van Mulu National Park, van daar uit lopen we naar Deer Cave (looproute 3,8 km). De route is goed begaanbaar en gaat bijna helemaal over houten vlonders, onze gids geeft uitleg over diverse dieren, insecten en planten.

Een steek van deze duizendpoot en de rest van je vakantie lig je in het ziekenhuis.

Aangekomen in de grote Deer Cave stinkt het ontzettend naar vleermuizenstront. De grot is 800 meter diep en er kan met gemak een Cathedraal in maar de stank blijft er goed hangen. We blijven hier ongeveer een uur binnen en daarna bezoeken we Langs Cave (240 meter diep).

Om ongeveer 17.00 uur lopen we de grot uit en wachten we op het uitvliegen van de vleermuizen wat een schitterend schouwspel moet zijn. Om 18.15 uur gaat het een beetje miezeren, je wordt er niet eens nat van. Maar de gids vertelt dat een beetje regen al kan betekenen dat de vleermuizen niet tegen zonsondergang naar buiten komen. Wij hebben dus geen geluk vandaag; i.p.v. miljoenen vleermuizen zien we er dus niet 1 uitvliegen. Ook de haviken in de bomen rond de grot zijn erg teleurgesteld. Voor ons een reden om een keer terug te komen.

Hier vliegen miljoenen vleermuizen van buiten naar binnen, tussen 16:30 en 17:45, wanneer het niet regent.

En hier zitten de toeschouwers. In de bomen zitten de haviken te wachten.

We gaan terug naar het resort. We gaan dineren en bestellen een sizzling plate fish en chicken; heerlijk. De show is compleet anders dan gisteren en ziet er een stuk professioneler uit. Harrie geeft weer een blowpipe demonstratie en schiet in 1 keer de ballon lek. Terima Kashi Great Show!

We worden uitgenodigd om Guest of Honor van de volgende dag te worden, wat moet je hier nu op zeggen. Nu zou ik natuurlijk een sterk verhaal kunnen opschrijven, ik vertel dit liever bij een goed glas wijn. We geven onze namen op en morgen moeten we ons om 07.50 uur melden voor de vlag ceremonie. Op de website van Mulu blijft de foto 60 dagen staan. Maar 1 van ons kan Guest of Honor worden, de dame gaat kiezen wie dit wordt, dit is natuurlijk in het nadeel van Dorette.

We sluiten de avond af met Maureen en John.

Naar Kota Kinabalu