2008 Spanje Extremadura
Vakantie Madrid, Extremadura ( Parque Natural de Monfrague) en Toledo Vrijdag 25 april t/m zondag 4 mei 2008
We zijn voor een voorjaarsvakantie dit jaar op zoek gegaan naar een vakantie waarbij we cultuur, natuur en sportiviteit kunnen combineren.
Deze combinatie hebben we gevonden bij reisbureau Euromania Travel in Veldhoven.
De stedentrip naar Madrid hebben we op eigen initiatief gedaan.
Huub, Astrid, Jean, Jeanne, Dorette en Harrie zijn begonnen in Madrid.
Victor en Riny hebben we ontmoet op onze finca in La Sierra de Monfrague.
Deze finca grenst aan het nationale park Parque Natural de Monfrague in de Extramedura.
We vertrekken om 9:35 uur vanaf Eindhoven Airport naar Madrid.
We komen aan op Madrid Airport om12:15 uur. Even later hebben we de koffers en zitten we in de metro naar ons hotel. We stappen 1 keer over en stappen uit bij station Plaza Espanol.
Hierna is het nog ongeveer 150 meter lopen naar hotel Las Conchas.
Om 13:45 uur hebben we ingecheckt (kamer ziet er prima uit) en binnen 5 minuten staan we allemaal weer buiten om ons eerste terrasje in de buurt van het Plaza Mayor in deze stad met een bezoek te vereren. Gezien de heerlijke temperatuur besluiten we om maar te beginnen met een biertje en een hapje om de eerste honger en dorst te stillen. Na nog een biertje besluiten we maar een stuk te gaan wandelen, want de verleiding om de middag op het terras te blijven zitten wordt wel erg groot, ondanks dat de aanwezige obers er alles aan doen om het zo ongezellig mogelijk te maken.
Aan de hand van een stadsplattegrond lopen we via het Museo del Prado naar het Parque de Retiro waar het een drukte van belang is. In dit levendige park is het heerlijk vertoeven en vooral veel jeugd maakt gebruik van de grasvelden om op te liggen en in groepen te genieten van elkaar en het mooie weer.
Ook op de bijliggende waterpartij is het druk met bootjes. Aangezien hier ook diverse terrassen liggen, moet er door ons toch bij tenminste eentje aangelegd worden; zo’n wandeling maakt snel dorstig. Hierna slenteren we verder door het park en daarna gaan we weer richting centrum (Jeanne heeft problemen met haar knie en krijgt problemen met lopen). We besluiten nog 1 terras aan te doen, en hier worden we keurig geholpen en smaken de wijntjes (en een bacootje voor Huub) prima.
Dan toch maar even terug richting hotel voor een opfrisbeurtje alvorens op zoek te gaan naar een restaurant voor het diner.
Vlakbij het hotel vinden we een op het eerste gezicht leuk (soort Argentijns) restaurant waar we buiten kunnen zitten. We bestellen wijn, maar in plaats van witte wordt rode wijn gebracht, dus dan ook nog maar een fles witte erbij. Met veel moeite weten we het eten te bestellen, er wordt door de bediening amper een engels woord gesproken. Als het dan uiteindelijk gebracht wordt blijkt het bijna allemaal tegen te vallen. De steaks zijn te rauw en moeten terug naar de bakplaat. Ook de rest is niet van denderende kwaliteit. Dit was dus eens maar nooit weer.
We lopen nog wat rond en eindigen op een terrasje voor ons hotel voor een laatste afzakkertje. Hier is het nog lekker druk, de temperatuur is dan ook heerlijk.
Rond half twaalf zoekt iedereen de kamer op.
Tot kwart over een is er niets aan de hand, maar dan begint er een feest onder het raam van onze kamer. Volop muziek en veel geroep en geschreeuw maakt dat we een onrustige nacht hebben en niet echt lekker door kunnen slapen. Dit gaat tot een uur of zes in de morgen door.
Voor het ontbijt gaan we eerst hardlopen door het park waar ook Templo de Debad staat. Overal in het park ligt rond de banken de restanten van het nachtleven. Lege flessen bacardi, volle flessen cola, papier etc.; de stadsreiniging is al aan de gang, maar kan zich hier uitleven.
Na het uitgebreide ontbijt maken we gebruik van de City Tour Madrid Vision, om in een korte tijd de hoogtepunten van de stad te bekijken.
Voor 16 euro kun je de hele dag gebruik maken van deze bussen en ze rijden frequent.
We beginnen eerst met de rode (historische) route en stappen later over op de blauwe (moderne) route.
Op deze manier de stad bekijken is erg populair, de eerste 4 bussen zitten helemaal vol, we mogen niet mee. Maar ons wachten wordt beloond. We zitten alle 6 op perfecte plaatsen boven in de bus; heerlijk in het zonnetje en kunnen via een oordopje in het engels horen wat de bezienswaardigheden van deze stad zijn. We genieten van het uitzicht en van het lekkere weer. We stappen uit bij halte 16 en willen opstappen op halte 2 van de blauwe bus.
Helaas ook hier weer volle bussen. We besluiten te lopen naar halte 3 om eerst koffie te drinken bij het Hard Rock cafe.
Helaas is het niet mogelijk om alleen een kopje koffie te bestellen, terwijl er binnen en buiten genoeg plaats is.
We pakken de blauwe bus zonder een versnapering en stappen uit bij halte 7.
Jean en Harrie betalen 15 euro en maken de rondleiding Tour Bernabeu, het voetbalstadion van Madrid.
Altijd weer indrukwekkend om in zo’n groot stadion te komen. 85.000 toeschouwers kunnen een wedstrijd bekijken.
Huub begeleidt de dames, eerst wat eten en drinken op een terras achter het stadion en dan naar het winkelcentrum van El Corte Ingles Het valt niet mee om hier de hoofdingang te vinden en de afdelingen die we willen zien, het is een enorm complex met allerlei in- en uitgangen.
Als we het hier wel weer gezien hebben gaan we buiten op zoek naar een terras. Op dat moment bellen ook Harrie en Jean dat de bezichtiging afgelopen is en via telefoon vinden we elkaar en een terras.
Om 16:00 uur pakken we de blauwe bus weer bij het stadion (Huub koopt nog even snel een paar schoenen) en stappen 30 minuten later uit in de omgeving van Plaza Mayor
Op dit beroemde plein is van alles te doen, onder andere de voorbereidingen voor een avondmis in de buitenlucht zijn in volle gang. We zijn weer toe aan versnapering en strijken neer op een terras waar we onder andere een fles witte huiswijn bestellen. Ook hier is de bediening slecht en bij het afrekenen blijkt dat we maar liefst 21 euro voor deze matige huiswijn moeten betalen; we voelen ons aardig opgelicht.
We lopen terug via het oude centrum en lopen onder andere langs Palacio Real en Catedral de la Almundena.
We frissen ons op en lopen terug naar het oude centrum, we hebben hier een aantal leuke tapas restaurants gezien.
Omdat we niet zoveel van de tapas kaart begrijpen, vragen we aan de ober om enkele versnaperingen op tafel te zetten. De bediening is vriendelijk en het eten is lekker. Na wat kaas, salades en worst volgen nog diverse schalen met vlees en een uitgebreid toetjes. Al met al veel te veel voor ons en dit maakt de rekening onnodig hoog.
Na het eten lopen we nog door het drukke uitgaansleven in het centrum en zijn getuige van de avondmis. Door veel aanwezigen is een fakkel met een kaarsje/theelichtje aangestoken en er wordt gezongen. Ook op de wegen in de stad is het nog ontzettend druk en files zijn geen uitzondering. Wij gaan terug richting hotel en drinken nog wat op het terras buiten, de rest blijft nog even in het centrum.
Onze nachtrust verloopt deze keer een stuk rustiger.
Voor het ontbijt gaan we nog ongeveer 6 km hardlopen. We zien dat de voorbereidingen van de marathon in volle gang zijn en lopen een stukje tegen het parcours in. Het lijkt erop dat de start voorlopig nog niet zal zijn want er moet nog genoeg gebeuren.
Terug in de hotelkamer zetten we de TV aan en zien dat het hardlopen toch al om 09.00 uur gestart is. We frissen ons op en genieten weer van een uitgebreid ontbijt. Dan even de koffers pakken en nog een wandeling buiten om even als toeschouwer naar de marathon te gaan kijken. Harrie had graag meegedaan (aan de halve marathon wel te verstaan), maar was te laat met inschrijven; wie weet volgend jaar een nieuwe kans.
Ondanks alle omleidingen in het centrum is Janus rond half twaalf toch op tijd bij het hotel. In de bus zitten de ouders van Janus. Zij hebben er al een week opzitten en gaan terug naar de camping in Extremadura.
Felix is met een andere auto de 2 andere gasten aan het ophalen op het vliegveld van Madrid.
We zitten snel op een nieuwe snelweg met nauwelijks verkeer. Opvallend is dat we ontzettend veel ooievaarsnesten zien in de hoogspanningsmasten; dit blijkt een voorteken van een week van ooievaars en ooievaarsnesten.
Na ongeveer 1,5 uur rijden verlaten we de snelweg en even later rijden we over een stoffige zandweg naar onze finca casa rural La Sierra de Monfrague.
Rond 2 uur komen we hier aan.
Janus laat ons alvast het woon- en eetgedeelte en de keuken zien, de kamers krijgen we te zien als onze 2 medegasten ook gearriveerd zijn.
Nog geen 10 minuten later zitten we op het terras met lekkere tapas en een glaasje wijn.
Onze eerste indruk is goed; een comfortabel huis, lekker zwembad, prachtig uitzicht en een heerlijke temperatuur (rond 22 graden); wat wil een mens nog meer.
Kort daarna komen Victor en Riny en de groep is compleet.
Nu worden de kamersleutels verdeeld; Janus en Felix liggen in kamer 1 en hebben besloten dat wij kamer 2 krijgen omdat ze van ons de minste herrie verwachten de komende week (of we dit als een compliment op moeten pakken is ons niet duidelijk geworden). De kamer is comfortabel met een zithoek met TV, een kledingkast en 2 1-persoonsbedden die tegen elkaar aan staan. Daarbij nog een badkamer met bad. Al met al meer dan voldoende.
We pakken alles uit en verzamelen weer op het terras voor een eerste wandeling over het landgoed.
Janus brengt ons met de auto 2 km verder naar de rand van het bos, onderweg allerlei hekjes openend en sluitend door degene die naast de chauffeur zit (Jean in dit geval).
We starten onze wandeling in een bosrijk gebied, Janus vertelt al meteen een heleboel over de bloemen en de vogels.
Enkelen hebben zelfs het geluk een hert te zien lopen.
Er zit hier veel groot wild, omdat dit een privé terrein is en dus niet toegankelijk is voor toeristen. Volgens Janus gaan we zeker nog meer herten zien.
Hij vertelt verder over de gele toorts en die ene bloem met die vierkante stengel en nog enkele met Latijnse namen.
De boterbloem, de Italiaanse gladiool en de brem kan ik mij nog herinneren.
We gaan bij een riviertje op zoek naar de bijeneter. Een mooi kleurrijk vogeltje dat zijn nest maakt in de grond. In dit riviertje zien we ook nog een schildpadje.
We zien de vale gier en de zwarte wouw en nog vele andere vogels. Janus heeft ons een lijst gegeven om bij te houden welke vogels we allemaal gezien hebben. In totaal moeten we minstens 80 verschillende vogels kunnen zien in dit gebied gedurende de week.
Om 20:00 uur heeft de kok het eten klaar.
Maar voordat het zover is krijgen we eerst een lekkere amuse aangeboden op het terras.
De lange tafel is sfeervol gedekt en het eten smaakt erg lekker.
Na het diner pakken we een kopje koffie op het terras en gaan we onze sterrenkunde testen. Maar goed dat er navigatie systemen bestaan.
28 april maandag: Toer door Parque National de Monfrague.
Rond zessen gaat bij onze buren op nr. 1 de wekker af en begint voor hen de voorbereidingen voor het ontbijt, dat we tussen half 8 en half 9 mogen nuttigen.
Harrie staat om 07:00 op en gaat de route die we gisteren gereden hebben nog een keer hardlopen. Bij het openmaken van de eerste poort komt er al meteen een grote hond hard op hem aflopen. Hij twijfelt, snel terug lopen of afwachten wat er gebeurt.
Al snel ziet hij dat de hond ook niet jongste meer is en voor ze het doorhebben zijn ze al vriendjes.
De hond begeleidt hem tot het volgende hek en blaft hem nog vriendelijk een keer na.
Hij loopt al joggend verder en geniet van de geweldige zonsopgang. Hij kijkt naar links en zie tot zijn grote verbazing een vos. Ook de vos lijkt te verschieten, waarschijnlijk ziet deze vos voor het eerst een jogger. Hij staat nog eens stil kijkt nog eens om en verdwijnt tenslotte in de struiken.
De volgende hindernis zijn de bijenkorven. Hij herkent de grote bijen van de Grote Beek Loop in Eindhoven. Ook deze bijen zijn agressief en komen op zijn hoofd af.
Dan maar van het pad af en in een rustig tempo om de bijenkorven heen, af en toe het hoofd beschermend voor de bijen.
Na de bijenkorven loopt hij weer hard naar het volgende hek.
Meteen achter het hek staan een groot aantal koeien van het type Osborne reclame met grote hoorns.
Weer denken wat te doen. De koeien hebben kalfjes en die zullen ze zeker willen beschermen als ze zich aangevallen voelen.
Toch maar weer proberen, dit keer worden de schrikdraad handvatten vastgepakt en op de grond gelegd. De onderste laat hij zitten. De koeien vinden het allemaal prima. Hij stapt over de onderste draad en maakt de andere 2 draden weer vast. Wel leuk om te zien hoe schrikdraad gaat knetteren als ze tegen elkaar aankomt.
De koeien zijn hem vriendelijk gezind en hij loopt lekker hard verder.
Helaas worden er vandaag geen herten gespot.
We vertrekken om 9 uur precies voor een rondrit door het Parque National de Monfraque, Nog voor we het landgoed af zijn heeft Janus ons als vaak op verschillende vogels en hun geluiden gewezen. Ook in de uren die volgen en waarin we op verschillende plekken vogels gaan spotten met onder andere de telescoop worden we constant geconfronteerd met grotere en kleinere voor ons nieuwe vogels. Erg indrukwekkend is ook het ooievaarsdorp waar we stoppen; zo’n 40-tal ooievaarsnesten dicht bij elkaar in een bos dat met verrekijker goed te zien is, maar met de telescoop heel dichtbij gehaald kan worden.
Huub heeft de taak gekregen om de lijst bij te houden van vogels die we gespot hebben en dit lijstje groeit gestaag.
Voor de kenners; we zien drie lachstern vogels vliegen boven een meertje.
We stoppen om koffie te drinken bij een meertje waar lepelaars en vele andere watervogels zitten; hier zien we ook de enorme monniksgier met een spanwijdte van 2,50 meter.
Bij de volgende stop gaan we lekker in een bloemenwei liggen en de lunch nuttigen (die we vanmorgen zelf gemaakt hebben). Janus weet dat hier een grijze wouw zit. Na even zoeken met de telescoop zien we deze vogel, waarvan er maar 3 koppeltjes in Extramedura zijn, zitten op een tak.
Wanneer de broodjes en de koffie op zijn rijden we weer een stukje verder. We starten nu met een wandeling.
Een mooie, niet al te lange, wandeling met veel kurkeiken, ook zien we hoe de Iberische varkens scharrelen rond boerderijen. Hier staat Felix met de koffie te wachten.
We rijden een stukje door naar een echt vogelaars punt, waar we de vale gier zien met nesten tegen de rotswand.
Een stukje verder ontdekken we ook een nest van de zwarte ooievaar.
Dan rijden we door naar een punt waar we Felix weer treffen en hij vertelt over het gebied waar we ons nu in bevinden. We beginnen aan een wandeling lang de oevers van de Rio Tietar richting Villarreal waar ons een terras wacht.
Janus doet weer een poging om ons te leren over de planten en de vogels.
We vinden het erg knap wat hij allemaal weet en hij verbaast zich weer hoe snel wij het weer kunnen vergeten.
Onderweg haalt Huub na een aantal sprongen een sinaasappel uit de boom voor Astrid. We eindigen de wandeling bij Villarreal, een oud gerestaureerd dorpje met een terras waar we neerstrijken voor een gerstenatje.
Harrie, Victor, Riny en Janus gaan nog naar de vale gierrots. De overigen blijven achter in het dorpje c.q. het terrasje.
Rond deze piramidevormige rots zijn honderden vale gieren met nesten te zien, een schitterend gezicht, 2,50 meter spanwijdte en een kale nek, magnifiek gezicht. Er staan hier veel vogelaars met hun kostbare verrekijkers naar de vale gieren te kijken.
We pikken de achterblijvers op bij Villarreal en gaan weer terug naar onze finca.
’s Avonds weer een diner waar ook de dag van morgen besproken wordt.
Bij de open haard pakken we nog een kopje koffie en een wijntje.
We merken dat we steeds vroeger naar bed gaan.
29 april dinsdag: Het Monasterio de Guadalupe
Om 7 uur haalt Harrie eerst voor Dorette een kopje koffie. Janus en Felix zorgen er iedere ochtend voor dat koffie en thee vanaf half 7 beschikbaar zijn. Dat is nog eens service.
Om 7.10 uur gaat Harrie weer hardlopen. Hij loopt nu het zandpad af dat we normaal met de auto rijden. Helaas komt hij geen herten of ander wild tegen. Natuurlijk wel weer een mooie zonsopgang en vele vogels. Na 4,5 km is hij weer terug voor het ontbijt.
Tot half 9 kunnen we ontbijten en om 9 uur vertrekken we naar Guadalupe. Vandaag is het een cultuurdag en deze wordt door Felix begeleid.
We rijden met het busje ongeveer 120 km binnendoor richting Guadalupe.
We komen eerst door een klein dorpje Frenodoso de Ibor.
Hier zien we dat op de weg matten met honingpollen gedroogd worden.
Mannen in witte pakken harken voorzichtig over deze honingpollen.
De mannen proberen ons uit te leggen wat het is en laten zien dat we het ook moeten proeven.
Het is een zeer klein oud dorpje met een grote pomp met wasplaats en enkele ezels.
Na deze korte stop gaat het verder naar Guadalupe. Dit is een klein dorpje met een enorm groot en rijk versierd klooster.
We stappen snel uit het busje voor het klooster. Twee politieagenten zorgen ervoor dat je niet te lang blijft staan.
De kaartjes moeten gekocht zijn voor 13.00 uur.
Hierna start de rondleiding. Het eerste stuk raffelt de gids alles af en geeft je nauwelijks de tijd om rond te kijken. De collectie muziekboeken is prachtig, maar ook hier gaat het licht weer snel uit. We komen nog in de sacristie en in andere ruimtes.
Ook de rondgang is rijkelijk versierd, alleen jammer dat de wandschilderingen verloren zullen gaan door de uitwerpselen van de vogels.
Maar het hoogtepunt is een bezoek aan de Madonna van Gualalupe. Onze gids is vertrokken en een pater neemt de rondleiding over. Met veel drama in zijn stem vertelt hij (in het Spaans) over het leven van Madonna die uitgebeeld zijn in een ruimte waar we nu staan. In deze ruimte worden ook de 8 bijbelse vrouwen uitgebeeld.
De pater opent nu een andere kleinere ruimte. We zien nu dat we achter het altaar staan en kijken op de rug van Maria. Na nog een verhaal met drama en iets van gezang in zijn stem pakt hij een goudkleurige greep en draait de Madonna om. We zien nu een klein zwart gezicht van Madonna. Vervolgens pakt de pater een klein rond en plat voorwerp waar waarschijnlijk een relikwie in zit. De Spanjaarden die met ons deze rondleiding maken kussen dit voorwerp. De pater veegt het na iedere kus weer schoon met een witte doek.
Hierna verlaten we deze kerk annex klooster.
http://www.monasterioguadalupe.com
We lunchen op een binnenplaats van een restaurant tegenover de kerk.
Janus en Felix hebben de spaanstalige kaart voor ons vertaald in het Nederlands. Het is een menu del dia.
We bestellen een voor-, hoofd- en nagerecht. We zijn er inmiddels achter dat de Spaanse keuken niet echt een verfijnde keuken is en proberen iets te bestellen wat niet zo vet is.
Na de lunch gaan de meesten een wandeling maken in de omringende heuvels met Felix als gids. Alleen Jean en Jeanne besluiten in het dorpje te blijven.
We krijgen een goed beeld van het hele dorp omdat we het dorp van bovenaf bekijken. We blijven onze verbazing uitspreken over de enorme rijkdom van deze zeer grote kerk, door een klein dorp opgebracht.
Na de wandeling pakken we nog een drankje op het terras voor de kerk. Hierna rijdt Felix ons weer veilig naar de finca.
Janus nodigt Harrie uit om een nieuwe wandeling te ontdekken. Met de auto rijden ze een stukje over het landgoed. De auto heeft wel moeite met de kleine beekjes en de keien.
Na een poort stoppen ze en lopen zo’n 100 meter. Onmiddellijk zien ze ongeveer 10 herten op een veldje staan.
Harrie neemt zich voor om morgenochtend deze kant om te lopen.
Om zes uur is de kok weer gearriveerd en probeert weer iets lekkers voor ons samen te stellen.
Om acht uur dineren we weer. Ook het programma van de volgende dag wordt alvast uitgebreid toegelicht.
De koffie met een aperitiefje pakken we bij de open haard. Hier kunnen de sterke verhalen besproken worden.
30 april Woensdag: wandelen
Harrie start om de route te gaan hardlopen die gisteren met de auto gedeeltelijk gereden is.
Wederom een schitterende zonsopgang. Hij ziet de zon als klein randje boven de bergen komen, 15 minuten later staat de zon al ver boven de bergen.
Op dezelfde plaats als gisterenmiddag staat weer een groep herten. Hij probeert zo dicht mogelijk bij de herten te komen. Opeens hoors hij vlak naast zich hoefgetrappel en ziet dat naast hem 3 herten weg galopperen.
Hij loopt weer hard verder en zoekt een opening in het hek om terug te kunnen lopen.
Helaas komt hij tijd te kort en vindt geen poort om door het hek te gaan.
Je hoort de stroom door het hek gieren, te gevaarlijk om zelf een opening te maken.
Hij besluit te lopen tot 3 km, hierna heeft hij net genoeg tijd om op tijd terug te zijn voor het ontbijt.
Toch in totaal weer zo’n 6 km hard gelopen.
Na het ontbijt gaan we met het busje naar Serradilla We beseffen ineens dat het Koninginnedag is, al snel wordt in de bus het Wilhelmus gezongen. Felix (van oorsprong uit België) kent de tekst het beste.
Vandaag gaan we een stevige wandeling maken. Maar eerst gaan we het kerkje bekijken in Serradilla. Ook hier veel rijkdom en uitbundig versieringen. We krijgen geen rondleiding maar kijken zelf rond in deze kerk. We worden goed in de gaten gehouden door nonnetjes die stiekem achter een deurtje of gordijntje naar deze vreemde toeristen kijken.
Achter het altaar gaan we omhoog en ook hier komen we in een ruimte achter de Madonna.
We gaan de kerk uit en wandelen de bruine route van Serradilla richting Villarreal. Het gaat even pittig omhoog maar hebben dan een fantastisch uitzicht over de hele streek.
Na ongeveer 40 minuten wandelen gaan we koffie drinken. We hebben zelf een lunchpakket samengesteld (voor later), Felix heeft ervoor gezorgd dat er nu koffie, thee en soep is. Zelfs voor koekjes is gezorgd.
Even een welkome onderbreking voor we aan het volgende deel van de toch gaan beginnen.
De wandeling gaat verder, het is een leuke afwisselende wandeling.
Mooie vergezichten maar ook een bruggetje waar door Huub op gedanst wordt.
Maar ja, Huub grijpt iedere gelegenheid aan om te dansen. Helaas was de brug nog in een te goede staat.
Janus laat de oorspronkelijke route over paaltjes door het water zien.
We pauzeren bij een mooie hoge brug waar Janus zorgt voor de koffie, thee en soep.
In de rivier zien we regelmatig een forel springen.
In het ondiepe gedeelte zitten er honderden en kun je ze met de hand vangen.
Het is nu mogelijk om nog verder omhoog te lopen naar .
Je hebt dan een mooi uitzicht op de rivier en op de Vale Gier rots.
Volgens het programma is dit ongeveer 1 uur omhoog lopen en 3 kwartier terug. De meesten vinden dit te veel van het goede en blijven achter, alleen Dorette, Harrie en Riny gaan met Janus mee. De tocht omhoog blijkt mee te vallen, binnen een kwartiertje staan we op de top en hebben een prachtig uitzicht op de samenkomst van de rivieren, de verre omgeving met de brug waar we eerder gepauzeerd hebben en natuurlijk de Vale Gier rots.
Op de top hebben we diverse foto’s gemaakt, waarvan 1 met een zelfontspanner.
We gaan terug naar de plaats waar we de overige van de groep achter gelaten hebben. De route gaat nu gezamenlijk verder omlaag via de groene route.
We lopen langs een klein riviertje met diverse leuke bruggetjes. Het einde van de route is net als gisterenmiddag in Villarreal.
De totale wandeling was 14 km een drankje wordt dan ook met veel plezier besteld.
Na enkele drankjes gaan we terug naar onze finca.
Harrie wil toch proberen zijn rondje te lopen wat vanochtend niet gelukt is, nu startend van de andere kant.
De eigenaar van de finca raadt dit af omdat de bijen erg agressief zijn. Deze route loopt langs een groot aantal bijenkorven.
Hij raadt hem een andere route aan; Zijn advies wordt opgevolgd en er wordt weer een ander stukje van het enorme grondgebied van deze finca ondekt.
Wederom worden herten gespot, maar alle pogingen ten spijt blijven er hekken waar niet door te komen is. Na zo’n anderhalf uur toch maar terug naar de finca voor een lekker biertje.
De kok heeft zijn best weer gedaan. Na het diner gaan we weer bij de open haard zitten en kletsen nog gezellig na over deze dag.
Het is een prettige plaats om te vertoeven, zeker omdat het ’s-Avonds te koud wordt om buiten te blijven zitten.
1 mei donderdag: Naar Trujillo
Harrie, Huub, Dorette, Victor en Janus gaan deze ochtend op zoek naar herten.
Wanneer je naar bepaalde gebieden loopt is de kans bijna 100% om herten te zien. Gewapend met verrekijkers en telescoop wordt om 7.10 uur aangelopen.
Na ongeveer 1,5 km lopen zien we een groepje herten. We proberen zo dicht mogelijk bij deze groep van ongeveer 10 herten te komen.
We kunnen ze goed observeren totdat de herten het op een gegeven moment genoeg vinden en de struiken in lopen.
Om 08.30 zijn we terug en ontbijten we. Vandaag vertrekken we om tien uur naar Trujillo.
Dit is een van de oudste steden van Spanje boven op een heuvel. Je kunt alle kanten ongeveer 50 km ver weg kijken.
We zijn er rond elven en hebben nog even tijd om wat rond te lopen en een kop koffie te drinken voor we een rondleiding krijgen van Marcus, een Engelstalige gids die geschiedenis gestudeerd heeft in Engeland.
In het stadje wordt de komende drie dagen een van de belangrijkste kaasmarkten van Europa gehouden en de laatste voorbereidingen zijn in volle gang op het Plaza Major van dit stadje.
Opvallend in deze stad zijn de vele ooievaars die hun nesten gemaakt hebben op schoorstenen of andere hoge plekken.
We krijgen een heleboel te horen over de cultuur van de streek. Onze gids weet alles duidelijk en boeiend te vertellen. Over het oude en nieuwe gedeelte van deze stad, over de wapenschilden die boven de huizen hangen en wat de diverse tekenen erop betekenen, over de grote paleizen die gebouwd zijn door de rijke families in het verleden, die veelal hun fortuin meebrachten van ontdekkingsreizen. Ook bezoeken we nog de kerk Santa Maria La Mayor.
Marcus weet alle vragen te beantwoorden die wij hebben, over hoe bijvoorbeeld de rijkdom van de kerken zijn ontstaan in de kleine dorpjes.
Na de rondleiding gaan we tapas eten in een restaurant op de markt van Trujillo.
Marcus bestelt voor ons; diverse soorten Iberische ham, Queso de la Matar en een heerlijk aardappelgerecht.
Na de tapas hebben we nog tijd voor een bezoek aan de kaasmarkt. Janus wil voor de liefhebbers binnendoor terugrijden en onderweg proberen nog een aantal vogels te spotten. Riny en Victor sluiten zich bij hem aan.
De rest rijdt met Felix terug naar de finca en er is dan nog tijd genoeg om even bij het zwembad te liggen of op een andere manier te relaxen.
Heerlijk een paar uurtjes waarin niets hoeft en alles mag.
Voor vanavond staat een BBQ op het programma en het is vandaag gelukkig warm genoeg om buiten te zitten.
2 mei vrijdag: Los Barruecos (Monumento Natural)
Vanochtend geen dauwtrappen of hardlopen, maar gewoon om half acht wakker worden.
Helaas is Astrid vandaag ziek en kan niet mee met de tour.
Na het ontbijt rijden we met het busje naar Los Barruecos.
We stoppen eerst bij een waar meer dan 60 ooievaarsnesten zitten.
Een ongelooflijk fraai gezicht, zeker om in de nesten te turen waar al jongen in zitten.
Dan gaat het snel door naar onze bestemming van vandaag, Los Barruecos (Monumento Natural). Dit is een oud wol washuis in een prachtig natuurpark nabij Caceres.
In het wol washuis is nu een museum van Wolf Vostell.
Voor een beschrijving van deze kunstenaar verwijs ik deze keer naar http://www.museovostell.org/
De kunst van Vostell is bijzonder moeilijk uit te leggen. In het museum mogen geen foto’s gemaakt worden maar onze reisgenoot Victor heeft toch heimelijk wat plaatjes geschoten.
Buiten staat bovenstaand kunstwerk, een vliegtuig dat enkele auto’s doorboort. Diverse ooievaars hebben hier een nest ingemaakt.
Gelukkig hebben wij een Duitstalige gids die ons de betekenis uitlegt van enkele kunstwerken; dit maakt dat we een beetje van zijn gedachtegang in de kunstwerken herkennen al blijft het in ieder geval voor ons toch allemaal vergezocht.
Salvador Dali schonk een gordijn van Oost Europese afgedankte politiemotoren.
Ook Yoko Ono heeft hier diverse kunstwerken staan.
Bij de tijdelijke tentoonstelling staan ook stoelen opgesteld met een “verhaal”.
Er is een stoel die er voor zorgt dat je rijk kunt worden, of een stoel die voor seksuele aantrekkingskracht kan zorgen. Vooral Jean mag hier graag in zitten.
Een stoel is met kettingen afgezet hier mag je niet in gaan zitten. Iedereen die in deze stoel gezeten heeft is door een ongeluk om het leven gekomen.
De 2 eerst genoemde stoelen zijn het meest populair.
Na het museum pakken we koffie (door Felix verzorgd) bij het informatiepunt van het park.
Hier is een camera opgesteld die diverse ooievaarsnesten bekijken.
We gaan nu een wandeling maken in het park rondom de gebouwen.
De groep valt uiteen in 2 groepen; Janus begeleidt de groep, Huub en Jean volgen een eigen route (dit wordt hen niet in dank afgenomen).
Janus geeft weer volop uitleg over flora en fauna. De rotspartijen zijn zeer bijzonder te noemen. Dit is de enige plek ter wereld waar ooievaars op rotsen broeien.
Het is een bijzonder fraai gezicht; ook de wolken zijn vandaag fraai gekleurd.
We eindigen de wandeling vlakbij een kunstwerk van Vostell, een betonnen auto.
In de omgeving van dit kunstwerk vinden we Felix. Hij heeft de picknick tafel klaar staan.
Janus smeert de broodjes en zorgt voor koffie, thee en/of soep.
Heerlijk weer lekker in het gras wegdromen.
Hierna hebben we de keus of met Janus in de omgeving van Caceres op zoek naar bijzondere vogels of terug naar de finca. Riny en Victor gaan weer met Janus mee (zij zijn ondertussen echte vogelaars geworden), de rest gaat met Felix terug voor nog wat uurtjes op de finca.
Jean en Jeanne gaan relaxen bij het zwembad.
Huub gaat kijken hoe het met Astrid gaat.
Harrie en Dorette willen de heuvel gaan beklimmen bij de finca.
We lopen de heuvel op naar het vogelaarhutje; een wandeling bergop van 15 minuten.
We hebben hier een goed overzicht van het hele gebied.
We kunnen aan de ene kant de vale gierrots zien liggen en aan de andere kant de uitgestrekte vlakte waar de finca in ligt.
Op de heuvelrug loopt een goed pad. We gaan weer proberen een andere weg terug te vinden. Helaas lukt dit niet. We lopen terug en zien in de bossen herten verschrikt weg galopperen.
We lopen terug naar beneden en gaan ook bij het zwembad liggen waar net enkele tapas gebracht worden.
Even later zijn Janus, Victor en Riny weer terug bij de finca.
Na de tapas worden de amuses gebracht en om acht uur zitten we weer aan tafel voor ons laatste diner hier.
Zoals gebruikelijk wordt de dag van morgen weer doorgesproken en sluiten we deze keer af op het terras van de eerste etage.
3 mei zaterdag: naar Toledo
Deze ochtend spreken we af dat we met enkelen de heuvel van de finca willen beklimmen voor het ontbijt. Harrie, Jeanne, Jean, Victor en Riny gaan mee naar de top.
Het is een kort tochtje van ongeveer 20 minuten, maar geeft op de top een mooi overzicht van het hele gebied en bovendien kunnen we nog één keer genieten van de mooie zonsopkomst.
De weg naar beneden is voor Jeanne best moeilijk omdat ze erg veel last heeft van haar knie.
Het laatste ontbijt op deze finca is een feit. Vandaag gaan we met al onze spullen naar Toledo en pakken daar een hotel voor de laatste overnachting.
Toledo is de voormalige hoofdstad van Spanje en staat op de Unesco werelderfgoed lijst. Bovendien ligt Toledo dichter bij het vliegveld van Madrid zodat we 4 mei op een normale tijd op kunnen staan.
We vertrekken om 10 uur met de bus en 2 uur later komen we aan in Toledo. Ons hotel Las Conchas ligt in het oude centrum van Toledo.
Janus waarschuwt al dat hij gaat proberen om de bus zo dicht mogelijk bij het hotel te krijgen. Al snel worden we staande gehouden door de politie.
Janus draait het raampje van de bus open en roept met stevige stem. Bus grupo turistos. Verder noemt hij de naam van een hotel waar we niet heen gaan maar wel een ster meer heeft. Zonder problemen gaan de hekken open. De politieman doet verder geen moeite om deze groep idioten tegen te houden; wegwezen met die lui.
Wel leuk om te zien hoe andere bussen de passagiers met de koffers moeten laten sjouwen.
Prima reisleider die Janus.
Felix is met een normale auto naar Toledo gereden en is ons al vrij snel voorbij gereden. Hij is dan ook erg verbaasd dat wij eerder in het hotel zijn.
Hotel Las Conchas is een drie sterrenhotel. We kunnen meteen in checken. Wij krijgen kamer 401, een kamer met een zeer groot balkon. Het ziet er allemaal mooi en schoon uit.
De lunch pakken we in een restaurant om de hoek van het hotel. Helaas is het niet al te best deze keer; bestelling wordt verkeerd opgenomen (ober doet geen enkele moeite iets van onze moeizame spaanse uitspraak te begrijpen), drank wordt niet gebracht, eten komt met tussenpozen, als het er niet is krijg je niets, etc.
Na deze lunch worden we losgelaten in Toledo. Er staat een bezoek aan de kathedraal op het programma en Felix heeft hiervan een rondleiding gemaakt, en daarnaast nog een rondleiding door Toledo.
Jean en Jeanne verkennen liever op eigen gelegenheid de stad en gaan niet mee.
De rest volgt Felix naar de ingang van de kathedraal waar de kaartjes gekocht worden.
In de kathedraal gaan Huub en Astrid hun eigen weg en Dorette, Harrie, Victor en Riny gaan de rondleiding gezamenlijk doen.
De kathedraal is een van de grootste christelijke gebouwen ter wereld. Voor meer informatie klik op onderstaande link.
http://www.ayto-toledo.org
De rondwandeling beschrijft eerst de kathedraal met alle ruimtes er omheen. Zeer bijzonder vinden we de schatkamer, het koor, het hoogaltaar, de achterkant van het hoogaltaar waar op een bijzondere wijze daglicht naar binnen wordt gebracht. In de sacristie hangen veel bekende werken van El Greco. Overal in Toledo komen we El Greco tegen, van zijn geboorte huis tot een museum waar je in de rij moet staan om binnen te komen.
We verlaten de kathedraal via de verkeerde uitgang, maar al snel kunnen we de route weer oppakken.
We gaan hier niet de hele route beschrijven maar volstaan door te schrijven dat we het zeker de moeite waard vinden.
We komen langs de meest belangrijke punten van de stad en de beschrijving maakt duidelijk waarom. Wanneer je slecht te been bent is Toledo niet gemakkelijk.
De roltrappen van maar liefst 7 verdiepingen, van het hoge naar het lage gedeelte van de oude stad, kan daar niet echt verandering inbrengen.
Onderweg leggen we diverse keren aan voor een drankje, waarbij de prijzen sterk variëren. Op het terras op de grote markt betaal je zelfs voor de tapas.
In de winkeltjes is vooral marsepein erg populair, maar ook zijn er massa’s winkeltjes met messen, schilden, lansen en maliënkolders.
Eind van de middag lopen we terug naar het hotel en frissen ons op.
Om acht uur is het weer verzamelen en lopen we naar ons laatste avondmaal.
We beseffen het nu pas. Dit is echt al de laatste avond.
Janus en Felix hebben een reservering gemaakt in het meest trendy restaurant van Toledo.
Alfileritos 24 is niet alleen de naam van het restaurant maar ook het adres.
http://www.alfileritos24.com/
Een goed restaurant om mee af te sluiten. Een leuke en goede bediening, lekker eten en drinken in een leuke ambiance.
Het leuke van deze reis is dat de leuke plekjes allemaal al voor je gevonden zijn.
Om middernacht verandert de 1e etage in een cocktailbar. Toch maar weer eens een caipirinha besteld.
Na een paar van deze borrels is het tijd om naar het hotel te gaan; Felix loopt met ons mee maar is de draad inmiddels ook een beetje kwijt. Kwart voor een duiken we ons laatste Spaanse bedje in.
4 mei zondag: weer naar huis
Na het ontbijt vertrekken we om 9 uur richting vliegveld van Madrid, waar we ruim op tijd aankomen.
Victor en Riny vliegen via Brussel, de overigen naar Eindhoven. We worden afgezet in terminal 4, goed voor Victor en Riny, maar wij moeten met het pendelbusje nog naar terminal 1. Inchecken verloopt nu lekker vlot en er is nog tijd voor een kop koffie (biertje voor Jean).
De vliegreis verloopt prima en voor we het weten zitten we weer in onze huiskamer in Eindhoven.
Janus, Felix en alle reisgenoten: wij hebben er van genoten en wie weet zien we jullie terug bij een volgende reis.
Vakanties
- 2022 Heyd-Durbuy
- 2022 Parachute springen
- 2022 Rhodos
- 2022 Weekend Gent
- 2020 op de fiets naar Arcen
- 2019 Tenerife
- 2019 Kaapverdië Sal
- 2019 Oost – Canada
- 2018 Kaapverdië; Sal
- 2018 Praag
- 2018 Napels en Amalfie
- 2017 Herentals
- 2017 Andalucía Trailrunning
- 2017 Ballonvaart
- 2017 Mont Blanc
- 2017 Kreta
- 2016 Canada Brits-Col.
- –2016 Portugal Porto
- 2016 Marokko Toubkal
- 2015 New York Marathon
- 2015 – Provence (FR)
- 2015 Kilimanjaro
- 2014 Esprit Montagne
- 2014 Mont Blanc expeditie
- 2014 Kreta
- 2013 Gérardmer
- 2013 Cruise Noorwegen
- 2013 Marsa Alam
- 2012 Lissabon
- 2012 Zwitserland Alpen
- 2011 Bali
- 2010 Rondreis Nepal
- 2010 Alpen
- 2010 Marathon Mallorca
- 2009 Pyreneeën rondreis
- 2008 Spanje Extremadura
- 2007 Toscane Verde Italy
- 2006 Borneo
- 2005 Pyreneeën rondreis
- 2005 Portugal – Algarve
- 2004 Brazilië Amazone
- 2003 Pyreneeën wandelen
- 2002 Pyreneeën wandelen
- 2001 Maleisië en Singapore
- 1999 Californie
- 1998 Aruba Cruise
- 1996 Lanzarote
- 1994 Maleisië
- 1992 Zuid Afrika
- 1992 Soweto