2010 Marathon Palma de Mallorca

Voor onze najaarsvakantie dit jaar besloten we een reis naar Mallorca te boeken via Marathons International, en zo meteen een halve marathon (Harrie) en een 10 km loop (Dorette) mee te pakken.

 

De totale groep bestond uit 10 personen; 7 lopers, 2 supporters en 1 begeleidster, tevens loopster. Allemaal mensen van 45+ met een beetje dezelfde ambitie: weekje vakantie met toch een sportieve loopprestatie.

 

We verbleven in het Riu Playa Park hotel in Playa de Palma op basis van all inclusive.
Onze begeleidster, Anneke Starrenburg, kwam hier al voor de 5e keer en wist dus precies waar alles te doen was en wat leuke activiteiten waren voor de week.  Tevens was zij onze trainster (ze heeft alle trainersdiploma’s op loopgebied) en in geval van nood fysiotherapeute. Zelf is ze ook een zeer geoefend loopster en heeft toevallig in de halve marathon van Eindhoven haar PR gelopen. Een betere begeleiding kun je eigenlijk niet hebben.
Woensdag 13 oktober eind van de middag kwamen we aan en van vliegveld naar ons hotel was maar een kort busritje van 10 minuten. De middag en avond zijn rustig en gezellig verlopen, we leren elkaar langzaam kennen.
Donderdagmorgen de eerste looptraining over de boulevard van Playa de Palma; eerst lekker inlopen, daarna wat oefeningen gevolgd door wat intervaltraining en weer uitlopen. Totaal ong. 8,5 km.  Na de lunch met een aantal lopers naar Palma gewandeld via de boulevard, totaal 13 km. Deze boulevard is tevens een deel van de marathonroute.
Vrijdagmorgen nog een looptraining, nu over de andere kant van de boulevard en een woonwijk in die licht hellend is. Al met  al weer een 9 km gelopen. De middag lekker relaxed doorgebracht.

 

Zaterdag: met de bus naar Palma voor het ophalen van de startnummers en wat laatste aankopen. Alle lopers krijgen een eigen tas met rugnummer, deze tas kun je zondag in bewaring geven.  Enkele vrije uren om Palma te verkennen;  nu zie je ook door welke straatjes zondag de route van de halve en hele marathon loopt.
Zondag is het dan eindelijk zo ver.  Aangezien alle afstanden om 09.00 uur starten is het vroeg op   voor de lopers om op tijd nog wat te eten en voor te bereiden.

 

Daarna richting start, het is nog donker buiten maar het lijkt wel weer een mooie dag te worden. Iedereen is aardig gespannen;  1 dame (Dorette) en 1 heer lopen de 10 km, 1 dame en 3 heren (waaronder Harrie) lopen de halve marathon en 1 dame en 1 heer lopen de marathon.  Totaal zijn er zo’n 8.000 deelnemers van allerlei nationaliteiten. Het is inmiddels licht geworden en met 17 graden en een lichte bewolking is het perfect loopweer. De eerste 10 km gaan over brede wegen langs de zee, op dit tijdstip zijn er toch al volop supporters en muziek langs de route. De finish is voor de kathedraal en over een lange vlonder wordt iedereen naar binnen gekletst.
Na 10 km gaat de route verder door de binnenstad van Palma, met vele smalle straatjes met kinderkopjes, scherpe bochten en licht stijgend en dalend. Het is moeilijk om hier je tempo vast te houden.  Na 19,5 km is er een splitsing van de halve en hele marathon; de hele marathon gaat richting Playa de Palma (zo’n 10 km verder), de halve marathon gaat via de brede weg terug naar de finish. Eenmaal over de finish is er behalve de mooie medaille volop drank en fruit te verkrijgen. Onze tijden zijn: Dorette, 10 km, 56:45 min., Harrie, 21,1 km, 1:56:58 min. Wel was onze indruk (en van die van onze medelopers) dat de afstanden niet helemaal klopten, maar wat langer waren.

 

Aangezien er 2 van onze groep een hele marathon lopen, besluiten we te wachten tot ook zij de eindstreep bereiken, maar helaas begint het rond de middag te regenen en dit houdt gestaag de hele middag aan. Jammer voor lopers en toeschouwers, het is de hele week al lekker weer en nu net dit. Onze marathonhelden worden door ons binnengehaald en na nog een gezamenlijk laatste drankje gaan we tevreden terug naar het hotel. ’s-Avonds bij het diner krijgen we champagne van het hotel aangeboden en deze gaat er wel in.

Maandag is ter vrije besteding en dinsdagmorgen is het weer uitlopen met z’n allen; een kleine 10 km met veel loopwerk op het strand; toch wel pittig na de prestaties van zondag, maar na afloop een voldaan gevoel. Aangezien het vandaag ook weer schitterend weer is, besluiten we met een aantal om fietsen te huren en rustig uit te gaan fietsen. Een heerlijke tocht door het binnenland van 50 km.

Woensdag is het dan weer tijd om naar huis te gaan.
Al met al kunnen we concluderen dat we een heerlijke week hebben gehad; lekker weer, leuke groep, goede organisatie, goed eten en drinken en voor de meesten ook nog goede tijd op de gelopen afstand. 

Een aanrader voor een weekje niet te ver weg met mooi weer en sportieve prestaties.

Vakanties