2010 rondreis Nepal

Wat er aan vooraf gaat

In het Eindhovens Dagblad zien we een informatie avond staan voor een vakantiereis naar Nepal. Wij zijn meteen geïnteresseerd en schrijven ons hiervoor in bij reisbureau Effting.

We hebben na deze avond al besloten dat we naar Nepal op vakantie willen. De volgende stap is om in april vrij te krijgen bij onze werkgevers.

Na enkele weken is dit geregeld en gaan we naar Effting om de vakantie vast te leggen.

We hebben besloten om te kiezen voor de groepsreis en niet voor een individuele reis omdat we dit land helemaal niet kennen.

De offerte wordt opgesteld voor de 17 daagse groepsreis Nepal met Comfort Class voor het vliegtuig. We vliegen met ArkeFly.

Wanneer het reisbureau de boeking definitief wil maken blijkt dat de groepsreis in zijn geheel is opgekocht. Reisbureau Effting heeft nog geprobeerd om ons bij deze groepsreis te krijgen maar dit is helaas niet gelukt.

Er wordt nu ook een offerte gemaakt voor de individuele reis met Prive chauffeur. De reissom wijkt nauwelijks af van die van de groepsreis.

Enigszins teleurgesteld verlaten wij, met de offerte en een optie, het reisbureau. We gaan er eens een nachtje over slapen.

Enkele dagen later besluiten we de individuele reis te boeken. Reden is dat we waarschijnlijk toch niet alleen zullen reizen omdat de groepsreis dezelfde reis gaat volgen.

We zoeken op internet naar zoveel mogelijk informatie over deze reis en de genoemde hotels.

Er wordt een afspraak gemaakt voor de inentingen die nodig kunnen zijn en we vragen een visum aan via de ANWB.

Naar Katmandu

Algemene informatie rondreis Nepal

Adresgegevens agent Nepal

Malla Travel & Trek Services
Kantoor zit in een gebouw voor het Malla hotel.

Leknath Marg
Katmandu, Nepal
Tel.  +977 442 3922 / 441 0635 / 441 5502

Onze reisleiding ter plaatse heeft geen enkele keer contact met ons opgenomen.
Marja Slaats
Mobiel: 00 977 984 941 7574

Geldzaken in Nepal

De officiële munt is de rupee.
Een rupee is ingedeeld in 100 paisa’s.
De meest voorkomende muntstukken zijn 1 en 2 Rupee.
Bankbriefjes heb je van 5, 10, 20, 50, 100, 500 en 1.000 rupees.

Het is wel even wennen met de biljetten, een biljet van 5 rupees is namelijk maar €0,05

Pinautomaten: In Kathmandu en Pokhara zijn pinautomaten aanwezig, waar u rupees kunt pinnen.
Er wordt achteraf €2,25 aan kosten berekend voor een pin transactie.

Fooien: Het geven van fooien is zeer gebruikelijk in Nepal. Iedereen verwacht een fooi te krijgen. Wij vonden het best lastig om in te schatten hoeveel fooi je moest geven.

Tijdsverschil

Zomer: 3,45 uur later

Reisbegeleiding TUI

Ivonne
Bij aankomst op het vliegveld zijn we meteen opgevangen door Ivonne, een Nederlandstalige reisleidster. Zij wijst ons de weg naar de bus die al klaar staat.

Rayu
Een dag later horen wij dat er een eigen auto met chauffeur en gids op het vliegveld op ons stond te wachten.

Basante
De gids heeft ook onze vouchers voor de reis. Voor aanvang van de reis hebben we nog gevraagd bij reisbureau Effting of we geen vouchers voor de hotels moesten hebben. Volgens Effting was dit niet noodzakelijk is. Ze weten dat jullie komen.
Bij het Summit hotel moesten we een voucher inleveren die we nog niet hadden, dit leverde onduidelijkheid op bij de receptie.

Ivonne begeleidt een groep van 12 Nederlanders, we vragen aan haar of ze weet wanneer we onze chauffeur en gids gaan ontmoeten. Ze belt met de agent in Nepal en het wordt dan duidelijk dat dit al op het vliegveld had gemoeten.

De volgende ochtend zijn de chauffeur (Rayu) en gids (Basante) al om 8:30 bij de receptie aanwezig.
We hebben gedurende de eerste twee dagen in Kathmandu een goede Engelstalige gids.
De chauffeur zal al onze ritten verzorgen en is een rustige man die zijn werk uitstekend verricht.

Na Kathmandu hebben wij geen gids meer en zijn we aangewezen op de summiere informatie die we bij aankomst ontvangen hebben. De Insight Guide van Nepal, die we zelf aangeschaft hebben, geeft ons voldoende aanvullende informatie.

De begeleiding van de groep van 12 Nederlanders bestaat uit:
Ivonne Nederlandstalige reisleidster,
Dinesh Thanju Engelstalige gids,
chauffeur met bijrijder.

Natuurlijk vragen wij wel eens wat aan Ivonne omdat je elkaar toch voortdurend tegenkomt.
Maar ze laat een aantal keren duidelijk blijken dat ze er vooral is voor de groep. De vragen die we hebben worden wel goed beantwoord.

Summit trekking
Onder leiding van de hoofdsherpa Mingma Lama van http://summittrekking.com/ zijn we door 12 sherpa’s perfect begeleid tijdens de President’s Trek. Allemaal zeer enthousiaste mensen die er alles aan gedaan hebben om het ons zo goed mogelijk naar de zin te maken.

President’s Trek

Beschrijving reisgids Arke:

De 4-daagse President’s Trek, is voor iedereen met een normale conditie goed te lopen. Deze trek is een unieke ervaring waarvan u iedere minuut zult genieten.

U wandelt door bergen, langs rijstvelden, door dorpjes, langs schooltjes en maakt kennis met de lokale bevolking.
U laat de bagage die u niet nodig heeft voor de trekking achter in het hotel. U hoeft dus alleen kleding, goede wandelschoenen en uw persoonlijke spullen mee te nemen.

Wij adviseren u deze in tassen te doen en niet in harde koffers, omdat dit makkelijker dragen is voor de dragers. Tijdens de trekking overnacht u in tenten. Uw tent, matras, slaapzak en maaltijden worden door ons verzorgd.

Helaas zijn er een aantal mensen uit de groep van 12 niet meegegaan omdat de tocht te zwaar voor ze zou zijn. Het is mogelijk om niet deel te nemen aan de trekking, dit moet je dan wel bij het boeken vermelden.

Wanneer je geboekt hebt inclusief de trekking en je ziet er toch vanaf dan komen er 3 dagen hotelkosten bij en een eventueel aanvullend excursie programma.

Het zou beter zijn om in de gids te vermelden dat enige ervaring met het wandelen in de bergen gewenst is.

Wanneer je eigen stokken hebt kun je deze meenemen. Heb je deze niet dan is het mogelijk om deze per stuk voor €1,00 per dag te huren.

 Het verkeer in Nepal

Het verkeer in Nepal is bijzonder chaotisch. De mensen blijven vriendelijk en helpen elkaar in het verkeer. Alle bussen en vrachtwagens maar ook veel personenauto’s hebben een bijrijder die de chauffeur helpt om door het verkeer heen te komen. Het voortdurende claxonneren is heel normaal en gaat de hele dag door.
Ook mensen die niet in de auto zitten helpen chauffeurs vaak met klopsignalen op de auto hoeveel ruimte er nog is om een obstakel te ontwijken.

De bijrijder van een bus
De bijrijder van een bus
Verkeer in Nepal
Verkeer in Nepal
Verkeer in Nepal
Verkeer in Nepal
Verkeer in Nepal
Verkeer in Nepal

Wanneer een auto pech heeft worden er stenen rond de auto gelegd.

 Milieu

Het milieu in de steden en op de wegen is rampzalig.

Milieu Nepal
Milieu Nepal

Vrachtwagens en bussen stoten een enorme hoeveelheid roet uit. Veel mensen lopen dan ook met mondkapjes op. Heb je longklachten dan zal dit in de steden van Nepal niet beter worden.

Het afval wordt gewoon op de grond gegooid en zo nu en dan wordt dit dan bij elkaar geveegd en verbrand. In enkele plaatsen zoals in Bandipur hebben de straten een betonnen bak waar het afval ingegooid wordt. Het afval, ook plastic, wordt dan verbrand. Ook dit stinkt natuurlijk verschrikkelijk en is niet best voor het milieu.

Milieu Nepal

De afval verwerking bij The Old Inn in Bandipur.

Hygiëne

Ook met de hygiëne is het slecht gesteld, al is het volgens de kenners wel beter dan in India. Je zult voortdurend alert moeten zijn om handen te wassen of met andere middelen te ontsmetten. Alle badkamers en toiletten die wij gezien hebben, zijn niet te vergelijken met Nederland.
Zorg dat je wondjes goed verzorgt door ze te ontsmetten. Dit kan verdere ontstekingen voorkomen.

Nepal Tourism Year 2011

Nepal heeft 2011 uitgeroepen tot jaar van het toerisme.

Nepal Tourism Year 2011
Nepal Tourism Year 2011

 Kleuren van vrachtwagens

Vrachtwagens zijn op de achterkant altijd voorzien van teksten en allerlei vrolijke kleuren:

  • Blow your horn
  • No time for love
  • See you
  • Horn please
  • Push horn
  • Just for today
  • Broken heart
  • Miss you
Vrachtwagens Nepal
Vrachtwagens Nepal

 Politiek

We hebben enkele demonstraties gezien maar we hebben ons niet onveilig gevoeld.
De komende tijd wordt het wel spannend ivm een nieuwe grondwet.

Nepal politiek
Nepal politiek

 

Naar Kathmandu

Vakanties