2019 Airbornepad Lommel-Valkenswaard

Vandaag loop ik, samen met ruim 50 wandelaars, deel 1 mee van het Airbornepad.

De bus brengt ons naar Lommel en wij wandelen terug via een historische route naar Valkenswaard.

Een korte impressie.

 

Zestig jaar na operatie Market Garden voert het Airbornepad de wandelaar langs talloze plekken die deze geallieerde opmars in herinnering brengen: kleine en grote monumenten, militaire begraafplaatsen, oorlogsmusea en niet te vergeten al die bruggen waar zo zwaar om is gevochten.

 

Maar het pad verschaft ook puur wandelplezier. Het doorkruist oude boerenlandschappen, prachtige beekdalen, heidevelden en stuifduinen, weidse uiterwaarden en beboste stuwwallen. Het komt langs historisch stedenschoon en industrieel erfgoed. En in de voetsporen van de bevrijders krijgt dit alles nog eens extra betekenis

 

Deze herdenkingsroute ‘operatie Market Garden’ begint in het Belgische Lommel. Hier had het XXXe Britse legerkorps zich in 1944 geconcentreerd en van daaruit zocht deze legermacht aansluiting bij de invasie van de 101e Airborne divisie in de Sonse heide op 17 september 1944. Beide legerkorpsen vochten zich toen een weg richting Eindhoven. Vanaf het Oorlogsmonument op het Kerkplein in Lommel voert de route de wandelaars noordwaarts naar het grenskanaal met Nederland waar het monument ‘Joe’s Bridge’, de brug die op 10 september al was veroverd op de Duitsers. 
De Britten trekken verder Nederland binnen.

 

De route gaat richting Bergeijk en trekt door de natuurgebieden Liskes en Maay, om uiteindelijk uit te komen bij de Brits militaire begraafplaats. De route gaat vervolgens door het natuurgebied De Malpie, waar bossen, heide en mooie vennen elkaar afwisselen.

De Venbergse watermolen is een van de raakpunten bij Valkenswaard waarna de route tussen Dommelen en Valkenswaard door, aansluiting zoekt met Aalst-Waalre.#OLAT