-->

Nav weergave zoeken

Navigatie

Zoeken

Allerlei wetenswaardigheden

Boeking Vaccinaties Geldzaken Is het duur? Drinkwater
Aanbouw Bewaking Activiteiten Overige Aanbevelingen

Boeking

Het resort hebben we rechtstreeks geboekt bij TIWAin Nederland. De boeking komt dan op naam van TISAMO Travel office in Nijmegen. Dit is geen ANVR reisbureau.

De vliegtickets hebben we geboekt bij Reisburo De Arkelstede in Gorinchem (wel ANVR). We vlogen met luchtvaartmaatschappij Varig, Brazilië.

Vaccinaties

Gele koorts (yellow fever) is verplicht om Brazilië in te komen. Hierop kan gecontroleerd worden, wanneer u geen internationaal bewijs tegen inenting kunt overleggen kunt u Brazilië niet in. Natuurlijk kunt u alsnog ingeënt worden in Brazilië maar moet u de eerste week een hotel boeken op het vliegveld.

Verplicht: is dus gele koorts

Aanbevolen: DTP en hepatitis A

Wanneer u alle bovenstaande vaccinaties nodig hebt, betaalt u bij de GGD ongeveer € 130,- per persoon.

Daarbij komen nog malaria tabletten. Wanneer u 14 dagen gaat hebt u voor 21 dagen malaria tabletten nodig, hier betaalt u ongeveer € 65,- voor per persoon (malarone). Dit is geen verplichting maar een aanbeveling, plaatselijk zijn er ook allerlei medicijnen te koop, ook kunt u in de jungle op zoek. Iedere junglegids kan u de juiste bladeren aanwijzen om dit te voorkomen. Ook komen er (grote) mieren voor die malaria kunnen voorkomen, steek je hand in dit mierennest, je hebt 24 uur ondraaglijke pijnen, maar schijnt ook goed te helpen bij het voorkomen van malaria. Aan u de keus.

Wij hebben malarone gekozen en geen last van bijwerkingen gehad. Om te voorkomen dat we gestoken werden door besmette muggen hebben we gebruik gemaakt van Deet. In Brazilië kunt u ook overal flacons kopen om te voorkomen dat u gestoken wordt door de muggen.(souvenirwinkels, markten, etc) Vraag in ieder geval advies bij de GGD.

Geldzaken

Het betaalmiddel is Reais.

Op Schiphol hebben wij de eerste Euro's voor Reais gewisseld tegen een koers van 0,2889 (ABN-AMRO). Bij terugkomst hebben wij bij hetzelfde kantoor Reais verkocht voor 0,2439.

Het vliegveld in Sao Paulo heeft op de onderste verdieping volop betaalautomaten staan om geld te pinnen met je bankpas (let op Cirrus logo) of om geld te pinnen met je creditcard (vergeet je pincode niet). Opvallend is dat alleen de automaten van ABN-Amro niet het Cirrus logo hadden.

Maximaal kan per dag per pas voor 1000 Reais aan contanten worden gepint.

Natuurlijk kunt u ook Euro's of US-dollars wisselen bij banken.

Op het TIWA-resort kan niet betaald worden met creditcards omdat er geen telefoonverbinding is. Er moet dus contant afgerekend worden. In Manaus kunt u geld pinnen in de kelder van het moderne Amazone shopping centre.

Is het duur?

Om u een indruk te geven van de prijzen op het resort volgen hier enkele prijzen:

Blikje bier R4,00, blikje cola R3,00, Caipirosca R7,00. Water, koffie en thee waren gratis. Wij vonden dit zeker niet duur. In Manaus betaal je iets minder voor een biertje maar meer voor je water en je koffie. En vergeet de bediening niet, deze is op het resort onbetaalbaar goed.

Drinkwater

Het resort beschikt over een eigen bron met perfect bronwater. Op het terrein vind je een plaats waar je dit water gekoeld kunt tappen.

Aanbouw TIWA-resort

Tijdens ons verblijf is het resort nog volop in aanbouw, er moeten nog huisjes bijkomen tot totaal 200 lofts.

Naast het restaurant komt een soort openlucht theater, de tribune is al aanwezig, het graspodium wordt nu aangelegd.

Aan het restaurant zelf wordt een afdak aangebouwd ten einde bij regen het restaurant gedeelte droog te houden. Ook dit is tijdens ons verblijf afgemaakt en ziet er erg leuk uit.  Dit alles gebeurt met materiaal uit de bossen rond het resort en de apparatuur om bomen etc te bewerken is aanwezig in een speciale werkplaats. Het bladeren dak wordt per boot aangevoerd en zorgvuldig aangebracht.  Bewaking

Er is dag en nacht bewaking aanwezig maar of dit een erebaantje is of strafuren zijn is voor ons onduidelijk. Druk heeft de bewaking het (gelukkig) niet.

Activiteiten

Enkele extreme outdoor activiteiten zijn nog in ontwikkeling. Het abseilen is tijdens ons verblijf in orde gemaakt en hiervan kan gebruik gemaakt worden. Het tokkelen was helaas nog niet mogelijk. Van de catamaran was het hoofdzeil helaas stuk.

Van alle activiteiten op het resort kan gratis gebruik gemaakt worden. Wanneer je niet alleen wilt gaan wandelen over de bijzonder fraaie jungle paden achter het resort dan gaat er gewoon een gids met je mee. Hier betaal je niets voor.

De gidsen kennen dit gebied bijzonder goed en weten er alles over te vertellen. Een persoonlijk programma behoort tot de mogelijkheden. Wanneer je een hele dag met een gids en een taxi weg gaat naar Manaus kost dit ongeveer 200 reais.

Ga je 2 dagen met een boot weg met gids dan betaal je 1500 reais. Maak duidelijke prijsafspraken en laat deze op papier zetten.

Zie voor overige activiteiten de homepage van TIWA-resort

Overige informatie over het resort volgens ons als bezoeker van het TIWA resort

Bij het inchecken zal er meestal een medewerker aanwezig zijn die Engels praat. De manager Karolina spreekt ook goed Nederlands. Maak duidelijk afspraken met de receptie om problemen te voorkomen.

Kort na aankomst maak je kennis met een van de gidsen en ga je al snel een tocht van ongeveer een uur maken in de jungle. Een gedeelte van deze tocht maak je door de toppen van de bomen. Al meteen maak je ook kennis met de vriendelijkheid van de Amazone bewoners.

Volpension betekent 2x per dag warm eten. Ontbijt is er vanaf 08:00 uur ivm met levering van de broodjes. Lunch vanaf 13:00 uur. Diner vanaf 19:30 uur. Alles is zeer compleet en in overvloed aanwezig. Koffie, thee en bronwater kun je de hele dag gratis drinken. Het kan wel voorkomen dat er zo nu en dan een mier over je tafel loopt, maar ja je zit wel in een jungle resort.

De sfeer op het park is zeer gemoedelijk, de medewerkers zijn bijzonder vriendelijk en klantgericht. Zij zullen er alles aan doen om je verblijf tot iets speciaals te maken. Alleen dit is al een zeer aangename verrassing.

Je slaapt in een lodge (loft) voor 3 personen. 1 bed staat op de eerste open verdieping. Alle bedden hebben een klamboe. Verder heeft de kamer een ventilator en airco, en ook een koelkast. Aangezien de voorkant van de bungalow is open waait het 's avonds lekker in de kamer en heb je de airco niet nodig. Op dit moment worden er bungalows gebouwd die helemaal dicht zijn met een airco aan de buitenzijde.

Een wekker heb je niet nodig omdat je iedere ochtend om 06:00 uur wakker gemaakt wordt door de vogels. Het is dan heerlijk om op het terras boven het water te gaan zitten en naar de vogels te kijken en te luisteren, een geweldig schouwspel.

De lodge heeft ook een uitstekende badkamer met warm douche water. Er is maar 1 kraan, hoe verder je de kraan open draait hoe kouder het water wordt. Wanneer je de sleutel inlevert wordt de lodge schoongemaakt en krijg je schone handdoeken.

Het resort beschikt wel over internet maar nog niet over telefoon. Eventueel kan er gebruik gemaakt worden van de mobiele telefoons op het resort. Onze mobiele telefoons uit Nederland kunnen niet gebruikt worden (waarschijnlijk heeft dit te maken met rooming afspraken) Omdat er een internet verbinding is lijkt een telefoonverbinding een kwestie van tijd.

Verwende, alles eisende vakantieganger

Voor de meest verwende, alles eisende vakantieganger is deze plek waarschijnlijk nog niet geschikt. Het Amazone gebied (110x Nederland) is nog niet ontdekt door het massa toerisme. Dit maakt het wel weer bijzonder geschikt voor pioniers.

Onderstaande aanbevelingen hebben wij aan het resort verstrekt

Informatiemap in de lodge of overhandigen bij de receptie met de volgende informatie:

  1. Dienstregeling TIWA boot naar Manaus
  2. Taxi's in Manaus met tarieven en telefoonnummers
  3. Handleiding: Airco, ventilator, warm water
  4. Risico´s mbt etenswaren in de lodge
  5. Informatie over drinkwater
  6. Tijden van ontbijt, lunch en diner
  7. Informatie over excursies
  8. Informatie (kaart) over de jungle trails op het resort met een waarschuwing over mogelijke gevaren, zoals slangen
  9. Informatie over het gebruik van mountainbikes, abseilen, tokkelbaan, kano, etc
  10. Informatie waar geld opgenomen kan worden.

Isoleren van generator of, nog beter voor een eco-resort, gebruik maken van zonnepanelen (Solar).

Tokkelbaan repareren.

Enkele jungle paden repareren.

Aanvullende gegevens