-->

Nav weergave zoeken

Navigatie

Zoeken

Maandag 12 juni 2006;
2e dag in het Iban longhouse van de familie Lemanak.

Om 06.15 uur wordt Harrie wakker van het hanengekraai en de vogels. De regen is gestopt en het begint snel licht te worden. Harrie besluit op te staan en te kijken hoe dit dorp ontwaakt. De meeste bewoners zijn al op, overal is volop activiteit.

De belangrijkste activiteit is dat de kinderen vanaf 7 jaar, na een vakantie van 2 weken, weer naar school moeten en dat gaat met de nodige tranen van kinderen in de boten en moeders aan de kant. De kinderen komen pas weer over 2 weken terug. Sommige kinderen zijn maar moeilijk in de boot te krijgen en de jonge moeders met de kleinste kinderen aan de borst zwaaien met tranen in hun ogen de kinderen toe. Een zeer emotioneel gezicht.

De oudste bewoner van dit dorp is (volgens de bewoners) 100 jaar. Harrie is de gelukkige om het ochtendritueel van deze nog redelijke fitte man te zien. Hij loopt erg krom en is bijna doof, maar zien doet hij nog goed. Hij slaapt in de allereerste kamer van het longhouse. De jongste bewoners bouwen aan het einde steeds een stuk aan. Nadat deze man uit zijn kamer gekomen is gaat er, na een flinke rochel, een flinke fluim naar buiten. Hij gaat binnen in de gezamenlijke ruimte op de grond zitten, rolt een shaggie en wat ik toen zag kon ik niet geloven. Hij pakt zijn shirt, gooit deze met een sierlijke beweging omhoog, steekt zijn handen in de lucht en ja hoor hij springt zo in zijn shirt. Wanneer ik dit niet met eigen ogen gezien had, had ik dit nooit geloofd.

Dorette loopt de volgende dag voorzichtig op de nog natte planken.

Dorette loopt de volgende dag voorzichtig op de nog natte planken.

Inmiddels zijn ook de andere gasten wakker geworden en is ons ontbijt door Number One klaar gemaakt; gebakken eieren, brood, cake, noodles, thee, gebakken banaan, etc. Dit wordt, volgens traditie, zittend op de grond gegeten.

Het ontbijt.

Het ontbijt. 

Hierna krijgen we een blowpipe demonstratie en zien we hoe in de smederij de messen worden gemaakt. Deze messen worden gebruikt om stukken land bouwrijp te maken voor de verbouw van rijst. Als souvenir kopen we een handgemaakt mes.

Dorette geeft hier een demonstratie met de blaaspijp.

Dorette geeft hier een demonstratie met de blaaspijp.

Ons mes (souvenir) wordt gesmeed.

Ons mes (souvenir) wordt gesmeed.

We verlaten de Ibans met pijn in ons hart, we zijn meer dan welkom ontvangen.

We verlaten de Ibans met pijn in ons hart, we zijn meer dan welkom ontvangen. 

Om 09.00 uur vertrekken we met de boot, we doen er nu maar een half uur over omdat we met de stroom meegaan. Hierna stappen we weer in de auto. Even later komen we er achter dat we de band stuk hebben gereden op de kiezelweg. Bij een garage wordt de band verwisseld en de reserve band bijgepompt.

Terug naar Kuching, een lunchstop bij een waterval.

Om 13.00 uur lunchen we bij een recreatie plaats.

Wanneer we in Kuching aankomen zetten we eerst 2 Ibans af op een bouwplaats, ze hopen hier werk te kunnen vinden, na ongeveer 1 jaar zullen ze dan weer terug keren naar hun dorp. Het was zeer aangrijpend om deze 2 mensen, die veel in hun eigen dorp betekenen, hier af te zetten, met een tasje bezittingen en een handzaag, op zoek naar werk.

We rijden daarna door naar het Holiday Inn hotel in het centrum, we halen hier onze koffers weer op, en rijden door naar Holiday Inn Damai Beach resort. Mr Hendrikus heeft chalet 301. We frissen ons in dit luxe chalet op en proberen bij te komen van de cultuurshock die nog nadendert. De familie Lemanak zal altijd in ons geheugen blijven zitten als bijzonder gastvrije en eerlijke mensen.

Vanuit een Longhouse naar Holiday Inn Damai Beach Resort.

Vanuit een Longhouse naar Holiday Inn Damai Beach Resort.

In dit resort ook een welkomsdrankje, buiten is het erg heet. Om 19.00 uur gaan we naar het buffet, Harrie gaat voor het Maleis gedeelte van het buffet, Dorette voor het westers gedeelte. We bestellen een fles Neetlinghof chardonnay 2002 (in dit wijnhuis zijn we ooit eerder geweest in Zuid Afrika). Bijzonder lekker. Om 21.00 uur liggen we al te slapen, we hebben nog wat slaap in te halen na een nacht van onweersbuien op een golfplaten dak.

 

Zonsondergang in Borneo is overal even mooi.

Zonsondergang in Borneo is overal even mooi.

Dinsdag 13 juni 2006 Holliday Inn Damai Beach resort

We hebben de klok bijna rond geslapen, we worden om 08.30 uur wakker. We ontbijten buiten. Vandaag wandelen we naar Sarawak Cultural Village.

We brengen een bezoek aan het Sarawak Cultural Village.  

We brengen een bezoek aan het Sarawak Cultural Village.

Hier staan verspreid in een park 7 huizen van stammen die in Borneo voorkomen, De entree is RM 45 inclusief een paspoort. Het is de bedoeling dat je na bezoek aan een huis je paspoort laat stempelen.

Om 11.00 uur hebben we 2 huizen bekeken. Ons wordt verteld dat we nu een culturele show kunnen gaan bekijken in het hoofdgebouw. De culturele show bestaat uit een aantal dansen en duurt ongeveer 45 minuten, erg leuk om te zien.

Diverse optredens van stammen uit heel Borneo.

Diverse optredens van stammen uit heel Borneo.

We vinden gelukkig ook nog een (coconut) bowling.

Hierna bekijken we de rest van de huizen tot ongeveer 13.00 uur. In het Iban huis is de lunch van het personeel bezig. Ons wordt ook rijstwijn aangeboden en met een OHA kreet doen we het hier goed. Je kunt hier gemakkelijk een hele dag doorbrengen, er is ook nog een leuk spellenhuis met bv coconot bowling, paaldansen (maar dan horizontaal). Ook kan hier iedereen zijn buik verstevigen, een 6 pack is dan het resultaat.

's Middags gaan we zwemmen in zee. Harrie wil gaan snorkelen, maar helaas zijn hier geen vissen te zien.

Om 16.30 uur frissen we ons op en pakken een drankje, we genieten van de zonsondergang die bijzonder fraai is.

We dineren om 19.00 uur en bestellen dezelfde wijn als gisteren. Na 10 minuten komt de ober ons vertellen dat ze de sleutel van de wijnkast kwijt zijn. Vandaag is er alleen huiswijn. Vooruit dan maar.

Om 21.00 uur gaan we een uurtje internetten om het thuisfront te informeren, hierna gaan we weer slapen.

Dag 7 Naar Mulu 14-6-2006

Aanvullende gegevens