-->

Nav weergave zoeken

Navigatie

Zoeken

Donderdag 15 juni 2006 Mulu

Harrie gaat om 06.30 uur 6 km hardlopen. Training voor de halve marathon van Eindhoven moet ook een beetje doorgaan. Om 07.45 uur ontbijten we; tijdens het ontbijt is er iedere dag om 08.00 uur een vlaggenceremonie. Al het personeel verzamelt zich bij het zwembad en paradeert daarna naar de vlaggen, waar de Guest of Honor de Maleisische vlag mag heisen waarbij het volkslied gespeeld wordt.

per boot over de Melinau river naar de Wind Caves en chamber of King's

per boot over de Melinau river naar de Wind Caves en chamber of King's

Vandaag staat een bezoek aan de grotten op het programma en om 08.30 uur vertrekken we per boot op de Melinau river voor onze eerste twee grotten. Eerst een kleine tussenstop bij een kampung aan het water waar een markt is met natuurlijk ook souvenirkraampjes. De eerste grot die we bezoeken is de Wind Cave; deze grot is goed toegankelijk gemaakt met een boardwalk en goed aangelegde verlichting die de druipsteenformaties goed uit laat komen. Een paar minuten per boot verder (Harrie doet dit even te voet) ligt de Clearwater Cave. Hier drinken we eerst thee bij de ingang van de Clearwater Cave. De ingang van de Clearwater Cave ligt namelijk 200 treden hoger. Binnen de grot is een 138 km lang rivierenstelsel. Voor de dames met een lelijk gezicht is er de Young Ladies Cave, wanneer je hier het water ingaat kom je er als aantrekkelijke dame uit. Een aantal Chinezen in ons groepje hebben dit geprobeerd maar ik zag geen enkel verschil. We gaan terug naar het resort voor de lunch.

Een theepauze voordat we enkele honderden treden gaan beklimmen.

Een theepauze voordat we enkele honderden treden gaan beklimmen.

We lunchen op het resort en om 14.30 uur maken we kennis met Maureen en John. Zij blijken uit Eindhoven te komen en momenteel in Nuenen te wonen; it's a small world. Met z'n vieren gaan we met een busje naar de ingang van Mulu National Park, van daar uit lopen we naar Deer Cave (looproute 3,8 km). De route is goed begaanbaar en gaat bijna helemaal over houten vlonders, onze gids geeft uitleg over diverse dieren, insecten en planten.

Een steek van deze duizendpoot en de rest van je vakantie lig je in het ziekenhuis.

Een steek van deze duizendpoot en de rest van je vakantie lig je in het ziekenhuis.

Aangekomen in de grote Deer Cave stinkt het ontzettend naar vleermuizenstront. De grot is 800 meter diep en er kan met gemak een Cathedraal in maar de stank blijft er goed hangen. We blijven hier ongeveer een uur binnen en daarna bezoeken we Langs Cave (240 meter diep).

Om ongeveer 17.00 uur lopen we de grot uit en wachten we op het uitvliegen van de vleermuizen wat een schitterend schouwspel moet zijn. Om 18.15 uur gaat het een beetje miezeren, je wordt er niet eens nat van. Maar de gids vertelt dat een beetje regen al kan betekenen dat de vleermuizen niet tegen zonsondergang naar buiten komen. Wij hebben dus geen geluk vandaag; i.p.v. miljoenen vleermuizen zien we er dus niet 1 uitvliegen. Ook de haviken in de bomen rond de grot zijn erg teleurgesteld. Voor ons een reden om een keer terug te komen.

Hier vliegen miljoenen vleermuizen van buiten naar binnen, tussen 16:30 en 17:45, wanneer het niet regent.

Hier vliegen miljoenen vleermuizen van buiten naar binnen, tussen 16:30 en 17:45, wanneer het niet regent.

En hier zitten de toeschouwers. In de bomen zitten de haviken te wachten.

En hier zitten de toeschouwers. In de bomen zitten de haviken te wachten.

We gaan terug naar het resort. We gaan dineren en bestellen een sizzling plate fish en chicken; heerlijk. De show is compleet anders dan gisteren en ziet er een stuk professioneler uit. Harrie geeft weer een blowpipe demonstratie en schiet in 1 keer de ballon lek. Terima Kashi Great Show!

We worden uitgenodigd om Guest of Honor van de volgende dag te worden, wat moet je hier nu op zeggen. Nu zou ik natuurlijk een sterk verhaal kunnen opschrijven, ik vertel dit liever bij een goed glas wijn. We geven onze namen op en morgen moeten we ons om 07.50 uur melden voor de vlag ceremonie. Op de website van Mulu blijft de foto 60 dagen staan. Maar 1 van ons kan Guest of Honor worden, de dame gaat kiezen wie dit wordt, dit is natuurlijk in het nadeel van Dorette.

We sluiten de avond af met Maureen en John.

 

Dag 9 Naar Kota Kinabalu 16-6-2006

Aanvullende gegevens