-->

Nav weergave zoeken

Navigatie

Zoeken

Om 7 uur haalt Harrie eerst voor Dorette een kopje koffie. Janus en Felix zorgen er iedere ochtend voor dat koffie en thee vanaf half 7 beschikbaar zijn. Dat is nog eens service.
Om 7.10 uur gaat Harrie weer hardlopen. Hij loopt nu het zandpad af dat we normaal met de auto rijden. Helaas komt hij geen herten of ander wild tegen. Natuurlijk wel weer een mooie zonsopgang en vele vogels. Na 4,5 km is hij weer terug voor het ontbijt.

Zonsopgang

Tot half 9 kunnen we ontbijten en om 9 uur vertrekken we naar Guadalupe. Vandaag is het een cultuurdag en deze wordt door Felix begeleid.
We rijden met het busje ongeveer 120 km binnendoor richting Guadalupe.
We komen eerst door een klein dorpje Frenodoso de Ibor.
Hier zien we dat op de weg matten met honingpollen gedroogd worden.

Mannen in witte pakken harken voorzichtig over deze honingpollen.
De mannen proberen ons uit te leggen wat het is en laten zien dat we het ook moeten proeven.
Het is een zeer klein oud dorpje met een grote pomp met wasplaats en enkele ezels. 

Honingpollen

Frenodoso de Ibor

Na deze korte stop gaat het verder naar Guadalupe. Dit is een klein dorpje met een enorm groot en rijk versierd klooster.
We stappen snel uit het busje voor het klooster. Twee politieagenten zorgen ervoor dat je niet te lang blijft staan.

Guadalupe

Guadalupe

 De kaartjes moeten gekocht zijn voor 13.00 uur.

Hierna start de rondleiding. Het eerste stuk raffelt de gids alles af en geeft je nauwelijks de tijd om rond te kijken. De collectie muziekboeken is prachtig, maar ook hier gaat het licht weer snel uit. We komen nog in de sacristie en in andere ruimtes.

Ook de rondgang is rijkelijk versierd, alleen jammer dat de wandschilderingen verloren zullen gaan door de uitwerpselen van de vogels.

Maar het hoogtepunt is een bezoek aan de Madonna van Gualalupe. Onze gids is vertrokken en een pater neemt de rondleiding over. Met veel drama in zijn stem vertelt hij (in het Spaans) over het leven van Madonna die uitgebeeld zijn in een ruimte waar we nu staan. In deze ruimte worden ook de 8 bijbelse vrouwen uitgebeeld.

De pater opent nu een andere kleinere ruimte. We zien nu dat we achter het altaar staan en kijken op de rug van Maria. Na nog een verhaal met drama en iets van gezang in zijn stem pakt hij een goudkleurige greep en draait de Madonna om. We zien nu een klein zwart gezicht van Madonna. Vervolgens pakt de pater een klein rond en plat voorwerp waar waarschijnlijk een relikwie in zit. De Spanjaarden die met ons deze rondleiding maken kussen dit voorwerp. De pater veegt het na iedere kus weer schoon met een witte doek.
Hierna verlaten we deze kerk annex klooster.

http://www.monasterioguadalupe.com

We lunchen op een binnenplaats van een restaurant tegenover de kerk.
Janus en Felix hebben de spaanstalige kaart voor ons vertaald in het Nederlands. Het is een menu del dia.Menu del Dia.
We bestellen een voor-, hoofd- en nagerecht. We zijn er inmiddels achter dat de Spaanse keuken niet echt een verfijnde keuken is en proberen iets te bestellen wat niet zo vet is.

Bescherming tegen de zon

Guadalupe

Na de lunch gaan de meesten een wandeling maken in de omringende heuvels met Felix als gids. Alleen Jean en Jeanne besluiten in het dorpje te blijven.

Felix legt de route uit
We krijgen een goed beeld van het hele dorp omdat we het dorp van bovenaf bekijken. We blijven onze verbazing uitspreken over de enorme rijkdom van deze zeer grote kerk, door een klein dorp opgebracht.

Gualalupe

Na de wandeling pakken we nog een drankje op het terras voor de kerk. Hierna rijdt Felix ons weer veilig naar de finca.

Janus nodigt Harrie uit om een nieuwe wandeling te ontdekken. Met de auto rijden ze een stukje over het landgoed. De auto heeft wel moeite met de kleine beekjes en de keien.

Na een poort stoppen ze en lopen zo’n 100 meter. Onmiddellijk zien ze ongeveer 10 herten op een veldje staan.
Harrie neemt zich voor om morgenochtend deze kant om te lopen.

Janus

Om zes uur is de kok weer gearriveerd en probeert weer iets lekkers voor ons samen te stellen.
Om  acht uur dineren we weer. Ook het programma van de volgende dag wordt alvast uitgebreid toegelicht.

De koffie met een aperitiefje pakken we bij de open haard. Hier kunnen de sterke verhalen besproken worden.

30 april Woensdag: wandelen

Aanvullende gegevens