-->

Nav weergave zoeken

Navigatie

Zoeken

 

Woensdag 26 juni met de trein naar Dombas

Vandaag meren we aan in Andalsnes, waar we een hele dag te besteden hebben.

Anja, Theo en Wilma hebben een halve dag excursie geboekt naar de Trollveggen, via de weg met de haarspeldbochten, de Trollstigen.

Wij lopen naar het station (direct tegenover de plek waar we aangemeerd ligen) en kopen treintickets naar Dombas, niet goedkoop, ong € 50 per persoon voor een traject van 114 km. 

Het heet de Rauma Railway, en gaat van Andalsnes via Bjorli naar Dombas.

De trein vertrekt om 09.27 uur en je hebt toegewezen plaatsen in het treintje waarin maar plaats is voor 80 personen. Ook hier boffen we weer met het weer, nu nog bewolkt maar droog en het ziet er naar uit dat het wel op gaat klaren.

Tijdens de treinreis komt de conducteur rond met informatieboekjes over het traject en er wordt ook steeds in 3 talen omgeroepen waar we zijn en wat er te zien is. De trein stopt regelmatig voor het maken van fotos, erg toeristisch maar wel uitstekend geregeld allemaal. Een aanrader om te doen. De reis duurt ong 1,5 uur.

Na Andalsnes krijg je als eerste de Romsdalshorn te zien, een piek van 1550 m.

Daarna volgen de Trollvegen, een 1000 m hoge steile rotswand. Trolltindene is de volgende rotsformatie, met pieken genoemd naar trollen. De legende gaat dat deze bergen eigenlijk

Trollen zijn die in steen veranderd zijn toen de trollen het licht zagen.

Daarna volgen we de Rauma rivier, die we steeds via bruggen oversteken om zo langzaam naar boven te komen. Onderweg schitterende watervallen en vergezichten.

Heel bijzonder is de Stavem vendetunnel van 1340 meter, waarin de trein een draai van 180 graden maakt en 19 meter hoger weer uitkomt. Wat je eerst links zag liggen, ligt nu ineens rechts ....

Tegen 11.00 uur bereiken we Dombas, een dorp op 660 meter hoogte. Hier hebben we een uurtje om rond te lopen, onze terugreis staat voor 12.09 uur op de planning.

Dombas is een klein plaatsje met winkeltjes en restaurants, als je meer tijd hebt kun je van hieruit wandelingen maken.

Op de terugreis maken we ook nog wat foto’s, maar het merendeel hebben we natuurlijk op de heenreis al gemaakt.

Als we om half twee terug zijn in Andalsnes drinken we eerst koffie op een terrasje en besluiten om nog een wandeling te gaan maken. We komen de drie anderen tegen, die een mooie excursie gemaakt hebben, en Theo wil nog wel mee gaan wandelen.

Het pad gaat meteen aardig steil omhoog en we bereiken een uitzicht punt, van waar we het schip zien liggen. Daarna nog een stuk verder omhoog, tot zo'n 200 meter. Theo vindt dit genoeg voor hem, hij is er niet echt op gekleed, en we besluiten terug te gaan. De top ligt op 700 m hoogte en op de helft schijnt een boek te liggen waarin je je naam kunt schrijven. Helaas niet gehaald vandaag.

Terug op het schip eerst maar even opfrissen en daarna even lekker uitrusten.

Vanavond is het Italiaanse avond en de obers hebben schorten aan met de Italiaanse kleuren.

Tijdens het diner dansen de obers met de dames, dolle pret.

De show van vanavond is met de zuid afrikaan Vic, die heerlijk vlotte muziek zingt en de boel aan het swingen brengt. Eindelijk een optreden dat niet gaat vervelen na een half uur.

Op het eind van de avond krijgen we nog een bericht dat we om 07.00 uur klaar moeten staan voor de excursie naar de Briksdal gletsjer.

27-6 Olden

{fcomment id=181}

Aanvullende gegevens