Mont Blanc expeditie

Vrijdag 6 juni

Bluebirdchalets

Vrijdagavond komt mede teamgenoot Sander op het station van Eindhoven aan. Sander logeert een avond zodat we zaterdagochtend op tijd kunnen vertrekken naar les Houches.

Zaterdag 7 juni
Zaterdagochtend vertrekken we om 07:45 uur en met een paar stops onderweg arriveren we om 17:45 uur bij Bluebirds Chalet in Les Houches.
Andy ontvangt ons en begeleidt ons naar de kamers, Harrie en Dorette kamer 3, Sander kamer 4 en Frank die ook vandaag arriveert krijgt kamer 2.

Nadat Frank gearriveerd is gaan we eten in een restaurant in Les Houches, le Delice. Het is het enige restaurant dat open lijkt.
Lekker buiten op het terras in het zonnetje met uitzicht op de Mont Blanc; het eten en de drankjes gaan er wel in.

Zondag 8 juni
Youri zit in de buurt van Chamonix op de camping, we nemen contact met hem op en spreken af om naar Aiguille du Midi te gaan. Doel is te genieten van de omgeving en ook al om een beetje te acclimatiseren op 3842 meter. Dit ritje met lift kost maar liefst € 55,00. We staan om 10.30 uur in de rij en mogen uiteindelijk om 11.30 uur met de eerste lift mee naar het tussenstation. Daarna door naar boven, een steile klim van de lift met al schitterende vergezichten. Boven gekomen is de temperatuur nog L'Aiguille du Modiheerlijk en valt het ademhalen erg mee. Alleen als je de trap naar een ander level pakt, ben je snel buiten adem. Vanuit diverse hoeken en hoogtes bekijken we de omgeving en zien de top van de Mont Blanc goed liggen. Het lijkt zo dichtbij ….
We blijven een groot gedeelte van de middag op deze hoogte.

Rond 15.00 uur gaan we weer naar beneden waar het inmiddels zo’n 30 graden is. Op een terrasje in de schaduw drinken we een biertje voor we terug gaan naar Les Houches.
’s Avonds eten we in hetzelfde restaurant, het was daar lekker en er is toch niets anders open.

Donderdag  12 juni Mer de Glacé
Mer de Glace

Vandaag ontmoeten wij de gidsen bij een ander Chalet in Les Houches. Hier worden ook de technische materialen uitgereikt, stijgijzers, gamachen, ijsbijl en helm. Leopold vertrekt na de fotoshoot weer naar Nederland.

We vertrekken nu naar Mer de Glacé. We pakken het treintje en een half uur later lopen we naar de steile trappen om af te kunnen dalen naar de gletsjer, op zich al best spannend, maar we zitten wel gezekerd. We lopen nu nog een half uur over de gletsjer naar een ruime spleet.
Wij trainen diverse gletsjer technieken in een van de spleten. Het is nog niet echt eenvoudig om vertrouwen te krijgen in de stijgijzers. Maar uiteindelijk lukt het om over een steile wand naar beneden te lopen en met  gebruik van een ijsbijl weer naar boven te gaan. Ook leren we snel een ijsbijl in en uit je rugzak te halen door een speciale techniek.

Het diner wordt weer verzorgd door Andy en Maddy.Mer de Glace
De gidsen vertellen ons tijdens en na het diner wat ons morgen te wachten staat. We mogen alles vragen wat met vandaag en morgen te maken heeft. Zij leggen uit dat ze per dag  uitleggen wat ons te wachten staat en willen niet dat we met de dag van overmorgen bezig zijn.

Zondag 15 juni rotsklimmen
Rotsklimmen

Om 07:30 zitten we aan het ontbijt, we gaan vandaag rotsklimmen met onze D-schoenen.

We trainen op een fantastische plek bij Chamonix met uitzicht op de Mont Blanc. Er wordt veel geklommen, het is leuk om al die verschillende klimtechnieken bij elkaar te zien.

Tussen de Tête Rousse- en Goûterhut beklimmen we een rotsflank waarbij we onze handen gebruiken (2e graads). Het is belangrijk voor het tijdschema dat we binnen 2 uur bij de Goûterhut zijn, wanneer dit niet lukt kan de top niet gehaald worden.

Daarom hebben we vandaag een training gehad in rotsklimmen met onze D-schoenen. Tijdens de “echte beklimming” zullen we ook nog stijgijzers gebruiken. We leren zowel omhoog als omlaag te klimmen.

Na het klimmen kopen we een gezonde lunch in de supermarkt die we opeten in het Chalet. Voor de rest van de dag doen we niet veel, internet, lezen, slapen, maar ook de rugzak inpakken voor de komende 2 dagen.
Er is nu heel goed een gezonde spanning te voelen binnen het team.

Naar de Mont Blanc

 

Vakanties