Marathon Day

Ik heb vannacht bijzonder goed geslapen. De wekker gaat om 05:00 uur af, maar de wintertijd is begonnen, dus het is niet zo erg als het klinkt.

Om 06:00 uur zit ik aan het ontbijt, de bus voor de deelnemers van wave 1 en 2 is net vertrokken. Om 07:00 uur stap ik in de bus met de deelnemers van wave 3 en 4. De bus rijdt in 70 minuten naar Staten Island, iets langer dan gepland maar dat vinden de meesten niet erg, hier zitten we redelijk comfortabel.
Nadat de bus ons af heeft gezet lopen we in een paar minuten naar de security checks.

Nu op zoek naar de Green Zone, maar dat is geen probleem, ontzettend veel vrijwiligers die je de weg wijzen.
Iedere startzone is van alle gemakken voorzien, als het droog is. Als het regent zou ik weer even gelovig worden en naar de tent gaan waar een kerkdienst gegeven wordt.

Om 09:20 lever ik mijn doorzichtige tas in bij de UPS bus en daarna gaat het startvak voor wave 3 open.

Staten Island & Brooklyn

Om 10.40 uur is het startschot gelost voor Wave 3 het “New York, New York” van Frank Sinatra wort gezongen evenals het volslied. >Voor iedere start van een wave wordt het volkslied gespeeld en na een enorm kanonschot wordt er gestart. De eerste flinke hobbel die genomen moet worden is de Verrazano Narrows Bridge. De langste hangbrug van de Verenigde Staten heeft een maximale overspanning van 1298 meter en torens van 211 meter hoog.
na de brug lopen we Brooklyn binnen, we worden zeer uitbundig verwelkomt in “hun” wijk.

Het grootste deel van de marathon (van kilometer 2 tot 26) lopen we in Brooklyn

Alle inwoners van Brooklyn zijn trots dat ze de tienduizenden lopers mogen ontvangen en dit laten ze dan ook duidelijk horen en zien op zelfgemaakte borden. Brooklyn kent geen stille straten, mede ook door de artiesten, bandjes, zanggroepen en DJ’s die alle denkbare muziek laten horen. Een geweldige ervaring !

Queens & The Bronx

Bij het verlaten van Brooklyn is Queens de derde borough. Hoewel Queens het grootste stadsdeel van New York is, loopt er slechts een klein deel van de New York City Marathon doorheen. 

Het parcours van de marathon wordt gekenmerkt door diverse bruggen en het is dan ook niet gek dat in dit deel van New York een aantal bruggen wordt overgestoken. Op de Pulaski Bridge ligt het halve marathon punt na precies 13,1 mijl. In vergelijking met de Verrazano Bridge een eenvoudig te nemen horde.

Dat geldt in mindere mate voor de brug die het slotstuk van Queens vormt: de Queensboro Bridge! Op dit punt, na ongeveer 24 kilometer, beginnen de benen een beetje te protesteren, maar hierna volgt gelukkig één van de mooiste delen van de marathon; First Avenue op Manhattan! 

Queensboro Bridge

De meest noordelijke borough van de marathon van New York is The Bronx. Ook hier wordt slechts een klein deel van de marathon gelopen, maar desondanks wel een deel wat bijblijft. The Bronx heeft namelijk het imago onveilig of zelfs gevaarlijk te zijn. Tijdens de marathon valt daar totaal niets van te merken; ook hier worden we als ‘superheroes’ enthousiast welkom geheten.

Manhattan & Central Park

Waar in Brooklyn en Queens al veel toeschouwers langs het parcours stonden, lijkt het op Manhattan wel alsof alle inwoners en toeristen ons aanmoedigen.

Wanneer je op de Queensboro Bridge richting Manhattan loopt kunt je in de verte het overweldigende geluid van het publiek al horen. Eenmaal op First Avenue wordt je kilometers lang gedragen door het enthousiasme van het publiek en de muziek. First Avenue loopt heel licht omhoog. Net voor ‘mile 17’ staat aan de linkerkant het Holland Runner supporterspunt. 

>500 meter verder staan Yvonne en Adam mij te supporteren met een big sign.

>Na ongeveer 32 km zak ik door mijn rechterbeen door een steek in mijn lies, dat voelt niet goed. Het wordt ook niet beter, dus het tempo wordt terug gebracht, blijven hardlopen en genieten.
>Ik merk als snel dat ik mijn gewenste tijd van 4:25 niet kan gaan lopen.

Na het ‘keerpunt’ in the Bronx loop je ongeveer 5 kilometer op Fifth Avenue, waar het parcours ook gemeen omhoog loopt (geen vals plat, maar echt omhoog), waarna de laatste kilometers door Central Park gaan. Ook daar staan weer vele duizenden toeschouwers, die me het laatste zetje geven richting finish. >Hier wordt door heel veel lopers alleen nog maar gewandeld en is het links en rechts proberen er langs te komen.

In Central Park is het tweede supporterspunt van Holland Runner; kort voor ‘mile 25’, wederom links. Na Columbus Circle doemen de tribunes op en vervolgens de finish op.  

>>De armen gaan omhoog, blij dat ik er ben.

In totaal heb ik 43 km gelopen, teveel links en rechts mensen in moeten halen. Duidelijk niet de ideale lijn gelopen.

>Na de finish krijg je de medaille, een tas vol eten en drinken en beschermings folie.

De coolingdown is begonnen, het is nog een flinke wandeling voordat je bij de UPS tas bent.
Nu nog Central park uitlopen naar het meeting punt op de hoek van 77 St en Amsterdam Avenue.
Vanaf de finish heb ik hier In totaal 45 minuten over gelopen, maar ook hier weer genieten van alle reacties.


Natuurlijk eerst de felicitaties bij het meeting punt en dan de shuttle bus in. Dit laatste zou ik nooit meer doen, met de metro ben je in 20 minuten in het hotel, met de bus doe er 80 minuten over. Het is natuurlijk NY dus er is veel er zien, maar eigenlijk wil je gewoon naar je hotel.

Nu even opfrissen, genieten van een koud biertje, en dan naar de after party in de Heartland Brewery in het Empire State Building, Incl drank, buffet, foto’s en gezamenlijk ervaringen uitwisselen. Die variëren van nooit meer tot het maken van plannen voor de volgende marathon.

Om 23:00 uur lig ik uitgeteld op bed, ogen dicht, slapen.
Wat een geweldige dag was dit, om nooit te vergeten.

Naar: de dagen na de marathon

Vakanties