Lissabon

24 t/m 29 oktober 2012

Woensdag 24 oktober 2012: naar Lissabon

Lissabon

We staan om 04:45 u op, nog even de laatste dingetjes in de koffer.

De bus stopt om 05:45 u op tijd bij de bushalte aan de Mathildelaan en om 06:10 u geven we de koffers al af bij de incheck balie.
Nog nooit zijn we zo snel ingecheckt.
Maar het wordt nog beter.

In het vliegtuig worden de passagiers bij de nooduitgang verplaatst omdat ze geen Nederlands of Engels spreken. Wij mogen daar gaan zitten, toch weer extra been ruimte.
Om 07:15 u staan we al op de startbaan, 15 minuten te vroeg.

Ook de landing verloopt prima, helaas regent het een beetje, maar dat is van korte duur.
Onze taxi chauffeur staat al op ons te wachten en korte tijd later, om 10:00 u, staan we in hotel Do Chiado.
We laten onze voucher zien van Strawberry World. Nu zit het flink tegen. Ze kijkt ons aan en zegt, all reservations from strawberry world are canceled. We vragen of ze een grapje maakt, maar al snel blijkt dit helaas niet het geval te zijn.

Hotel Do Chiado

We moeten opnieuw betalen of op zoek naar een ander hotel. We nemen natuurlijk eerst contact op met Strawberry World, deze bevestigen dat zij het geld niet overgemaakt hebben naar Do Chiado. Do Chiado heeft daarop alle reserveringen geannuleerd, maar Strawberry World heeft ons hierover niet geinformeerd. Wij vinden dat dit een case is tussen Strawberry en Do Chiado. Praten helpt niet, of op zoek naar een ander hotel of opnieuw betalen.

Welkom in Lissabon: we betalen en gaan proberen het geld terug te krijgen via de creditcard maatschappij, het hotel of via Strawberry World.

Gelukkig is er nog een kamer vrij, het wordt kamer 711, helaas zonder terras maar wel met uitzicht op de rivier de Taag. We kunnen pas naar de kamer vanaf 14:00 uur. We laten de koffers achter en gaan naar de bar van het restaurant.
De bar van het restaurant is open, maar helaas is er geen bediening, dus besluiten we elders een kopje koffie te gaan drinken. Naast het hotel is een winkelcentrum met een Starbucks koffieshop.

We bestellen een cappuccino en sturen een e-mail naar de creditcard maatschappij.

Eclipse

Het weer is inmiddels beter geworden en we lopen in de omgeving van het hotel, we krijgen al een goed beeld van Lissabon. In de haven liggen 2 grote cruise schepen. Wat een enorme schepen zijn dit, we zien hier vooral Amerikaanse toeristen lopen. Het is al snel duidelijk dat het bijna nergens vlak is in deze stad. Steile straten die wel mooie plaatjes opleveren. Alleen beneden in de winkelstraten en langs de rivier de Taag is het vlak.

We pakken bij de cruiseterminal een lichte lunch en een biertje.
Hierna lopen we terug naar het hotel, het is inmiddels bijna 15:00 uur.
Nu kunnen we wel op de kamer en pakken op ons gemak uit.

Na een korte pauze op de kamer, lopen we naar een van de gezellige pleinen van Lissabon (Praca do Rossio) en genieten op het terras van Nicola’s Pic-nic van een glas wijn.
Hierna lopen we door naar het Hard Rock cafe.

Hard Rock Lissabon

We lopen naar binnen, het is erg rustig, wel zien we dat er een optreden wordt voorbereid.
Onze gastvrouw neemt ons mee naar de eerste etage met uitzicht op het podium. Harrie bestelt een uitgebreide hamburger en Dorette denkt kipfilet te bestellen.
Lekker flesje wijn erbij, wat wil je nog meer. De filet van Dorette wordt een gerookte halve kip met botjes, wie Dorette kent weet dus dat ze niet van kluiven houdt.
Harrie levert zijn hamburger in en begint met het kluiven aan de kip, die overigens voortreffelijk smaakt.

Het begint aardig druk te worden rond het podium, zelfs de televisie is gearriveerd, we vinden het nu wel spannend worden, wat gaat er gebeuren?
Inmiddels zit het voor het podium bomvol er kan niemand meer in of uit. De band komt binnen, wij herkennen niemand. Geen Elvis Presley, Bono, of Madonna. Je zal het maar meemaken. Nee het is een surprise optreden van een Idols finaliste uit Portugal.

Een leuke verrassing op het einde van deze eerste dag. Ze zingt met een band een aantal nummers (covers) en het publiek geniet (familie en vrienden?). Al met al heel gezellig.
Na afloop vinden we het mooi geweest en gaan terug naar het hotel. Het regent licht maar de temperatuur is nog steeds lekker.
Als we eenmaal op bed liggen zijn we zo vertrokken in een diepe slaap.

Donderdag 25 oktober: Kasteel en hop-on-hop-off-bus

Te veel hop on hop off bussen

Lekker uitgeslapen en douchen (denken we). Helaas geen water, dus ongewassen naar het ontbijt. Het is niet zeer uitgebreid maar voldoende om in ieder geval de morgen door te komen. Na het ontbijt vragen we een gesprek aan met de manager en dat kan meteen.

We leggen haar de situatie uit en zij doet haar verhaal.

Daarna terug naar de kamer en nu eerst even douchen.

Wandelkleding aan, plattegrond, water, rugzak mee en de stad in.

Via de winkelstraat Rua de Augusta lopen we eerst naar de VVV voor wat info materiaal van hop on hop off bussen. Er blijken maar liefst 4 maatschappijen actief te zijn. Dan besluiten we omhoog te lopen naar Castle St. Jorge. De meesten doen dit met bus of tram maar wij gaan te voet. Rond het kasteel ligt een toeristisch dorpje.

Kasteel

We bezoeken het kasteel en de tuinen en torens er omheen. Het weer is een beetje wisselend, bewolkt, af en toe een bui maar ook zonnige perioden. Daarna lopen we via een andere weg weer naar beneden en lunchen op het plein Do Comercio bij Nosolo Italia. Een heerlijke salade met een glaasje wijn.

We besluiten te kiezen voor Grayline, die twee routes heeft om Lissabon te verkennen. Tickets kosten € 18 p.p. Voor 48 uur. Nu hoeven we alleen nog maar een opstappunt te vinden. Maar dit blijkt het moeilijkste van vandaag. Na een uur zoeken langs de weg waar de bussen langs moeten komen, en dus enkele klometers verder,gaan we ten einde raad maar terug naar het centrum waar we gestart zijn. Onderweg denken we een bus te zien waar we mee mee kunnen, maar die blijkt weer van een andereKasteel 

maatschappij te zijn. terug in het centrum vinden we nu binnen 2 minuten wel de juiste halte.

Jammer van de tijd en kilometers, maar ja. Het is inmiddels bijna vier uur. We pakken de eerste bus van Grayline die langs komt. Het is de Belem lijn, die eerst naar Belem rijdt en daarna een hele route door verschillende wijken in het Centrum. We zijn zo blij dat we eindelijk zitten, dat we de hele tour doen (1 1/2 uur) en besluiten later nog wat plekken te bezoeken. Vlak bij het hotel stappen we uit en gaan naar een supermarkt voor water en een wijntje. Daarna terug naar het hotel om even te relaxen. We hebben vandaag toch ong. 12 km gelopen.

Tram 28

We hebben niet veel zin meer om nog ver weg te gaan en gaan naar Placa do Rossio voor wat te eten. Het wordt weer Pic-nic: allebei een schotel met een flesje wijn. Dit is een druk plein en er is dus genoeg te zien. Het eten laat veel te lang op zich wachten en is uiteindelijk geen hoogstandje.

Daarna terug naar de hotelkamer, nog even TV kijken en via de I pad het nieuws van het thuisfront en de rest van de wereld bekijken.

Vrijdag 26 oktober 2012: Met de bus mee

38.7106N 9.1393W 

Lissabon Expo

Harrie gaat voor het ontbijt eerst even een stukje hardlopen, niet te lang want zijn achillespees is wat gevoelig. Het is altijd leuk om door een veemde stad te rennen, onderweg zijn er tientallen hardlopers, Lissabon is erg sportief.

Het ontbijt ziet er hetzelfde uit als gisteren, dus prima.

Vandaag gaan we met de bus, Oriente line, naar het gebied waar de expo 1998/1999 is gehouden. 

Helaas moeten we een uur op de bus wachten, alle andere busmaatschappijen zijn al een paar keer gestopt, maar niet de Grayline. 

We stappen uit bij Torre Vasco da Gama. Helaas is de toren gesloten, we lopen wel het hotel binnen. Het ziet er fraai uit, maar gezellig voelt het niet aan.

 Lissabon Expo

We besluiten de koffie ergens anders aan de boulevard te nuttigen.

De boulevard ziet er mooi uit, het is er erg rustig. Er zijn heel veel restaurantjes, zonder klanten, overal worden we aangemoedigd om iets te komen eten. Uiteindelijk nemen we de beslissing en denken een kopje koffie te kunnen drinken. Helaas zijn we niet welkom voor alleen koffie. Dan maar bij de buren, hier mogen we wel op het terras gaan zitten met een kopje koffie en een tapasplankje.

 

Langzaam wordt het iets drukker, maar de meeste terrassen blijven leeg. De kabelbaan boven het water is een leuk gezicht.

Lissabon Vasco da Gama

We lopen verder naar het winkelcentrum, hier is het erg druk. Dit is ook een gebied waar veel kantoren zijn, de sfeer is een beetje zoals in La Defence in Parijs.

Harrie koopt een Nike shirt en we verlaten hierna het winkelcentrum. We gaan op zoek naar de busstop en wederom krijgen we deze niet gevonden.

We lopen terug richting de kade, hier zien we al snel de busstop en korte tijd later zijn we op de terugreis richting centrum.

We stappen om 16:00 uur uit bij het porthuis Solar do Vinho do Porto. Hier hebben we keus uit 200 soorten port.

Harrie kiest voor een rode tawny en Dorette voor een droge witte Churchill. Daarna neemt Harrie nog dezelfde port maar dan van 20 jaar oud. Daarbij  nemen we een lekkere schapenkaas met brood.

We lopen via de trappen terug naar beneden. Dorette gaat even op bed liggen, Harrie gaat nog even op het terras van de zon en het uitzicht genieten. Vanaf het terras zien we de toeristen boven op de bekende lift staan.

Moura Saluquia 

Via Tripadvisor gaat Harrie op zoek naar leuke restaurantjes in de omgeving.

Er zijn twee restaurantjes binnen 200 meter die aangeraden worden, maar ook totaal verschillend zijn. 

Rond etenstijd (voor ons dan) lopen we naar onze eerste keus, Sacramento. We zijn echter te vroeg, ze gaan pas om half acht open. We reserveren alvast een tafel voor zondagavond, we zijn dan 31 jaar getrouwd.

Op naar de tweede keus, Moura Saluquia. Het is een klein, Portugees restaurant. We bekijken buiten de kaart en schrikken van de lage prijzen. Er zit nog niemand binnen, maar we nemen de gok. Erg veel tafeltjes staan er niet, we vragen aan een mevrouw in de keuken of ze al open zijn. Ze verstaat geen Engels, maar haar man komt net binnen met verse vis en groente en spreekt een beetje Engels. Beide zijn ze de leeftijd van 65 ruim gepasseerd.

Heerlijk eten

We kiezen een tafeltje, maar mogen niet naast elkaar zitten, alleen tegenover elkaar.

De TV in de zaak staat gewoon aan.

We krijgen een menu kaart waar we niet veel van snappen. Dit blijkt ook niet nodig te zijn; nadat we de menu kaart ingezien hebben komt de man naar ons toe; als we iets willen vragen, wijst hij naar de koeling. We lopen met z’n drieen naar de koeling. Dit is er wat er vandaag is; zalm of doradevis en wat vlees.

We besluiten voor de zalm te kiezen, mooie grote verse stukken.

Als we op de kaart aanwijzen wat we vooraf willen, ‘beveelt’ hij ons de kaas aan. Vooruit dan maar. We hebben er wel plezier in zoals alles gaat. Ook de wijnkeus is beperkt, hele of halve liter, wit,rood of groen. Het komt allemaal van de tap.

De vrouw verzorgt de gerechten in de keuken, de man doet de bediening.

De wijn is lekker, de kaas en het brood ook.

Inmiddels komen er wat meer klanten binnen en loopt het zaakje langzaam vol. Toch moeten ze alles met z’n 2-en doen.

De zalm is heerlijk en we hebben er gekookte aardappelen en sla bij.

Voor het dessert kiezen we voor het bisquitgebak (bolo de bolache) met een klein bakje sterke koffie.

Harrie wil er nog een portje bij, hiervoor wordt de fles afgestoft en een passend glaasje gezocht.

Al met al zijn we € 27,20 kwijt, hebben een leuke show van het stel gehad en ook nog eens heerlijk gegeten.

Prijs – kwaliteitverhouding voor ons een 10+.

We wandelen nog een stukje door de stad en lopen daarna terug naar het hotel.

Zaterdag 27 oktober 2012: Belem en relaxen

Fado

We beginnen gezamenlijk met hardlopen langs de rivier, het is zaterdagochtend dus erg rustig met het verkeer.

Het wordt al snel warm, maar daarover zeuren we niet.

Na het ontbijt gaan we met de Grayline naar Belem, op weg naar de bus zien we het eerste Fado bandje al spelen.

Vandaag hoeven we niet lang te wachten, naar Belem rijden voldoende bussen.

We stappen uit in het toeristisch centrum en volgen een stadswandeling. Deze wandeling gaat eerst omhoog Botanische tuin

door de oude wijk. We passeren een drukke markt, de botanische tuin, en het voetbalstadion (van VV Belem?). Hierna zien we dat er ook kleinschalig nog oude ambachten beoefend worden; een schoenmaker, een rijlaarzen maker en een weverij.

Schoenmaker

Natuurlijk gaan we ook koffie drinken bij Confeitaria de Belem en natuurlijk pakken we daar het bekende pasteis de Belem bij. Het is een grote zaak met een aantal zalen waar bussen vol toeristen binnen komen.

We lopen langs de diverse musea naar de Torre de Belem en daarna over de kade weer richting het centrum. Hier stappen we weer op de bus naar de halte Marques de Mombal.

We lopen over de dure boulevard Avenida de Liberdade terug richting hotel. Hier zitten winkels van vele Bakker in Belem

grote merken. Maar we zien ook dat deze boulevard gebruikt wordt als slaapplaats voor de zwervers.

We pakken een biertje bij het Hard Rock cafe. De kelner doet ons een suggestie voor het diner: Decadente, een hippe bar/restaurant, een paar deuren van het porthuis af. We lopen er meteen even heen om te kijken of het wat is en het ziet er inderdaad leuk uit.

We gaan terug naar het hotel, kopen onderweg wat brood, kaas en wijn en besluiten lekker op het terras bij het hotel van een late lunch te genieten en wat te lezen etc.

Belem

Rond zeven uur lopen we naar het restaurant maar dat gaat pas om acht uur open. We reserveren alvast een tafel en willen wat gaan drinken bij het porthuis. Hier is het nu erg druk en de bediening is slecht. We stappen maar weer op en gaan terug naar de bar van Decadente om daar wat te drinken. Er zijn leuke zitjes in retro stijl.

Tegen achten loopt het vol, binnen vijf minuten is het volle bak in het restaurant. We hebben van te voren al op de kaart gekeken en weten wat we willen. We bestellen dan ook als eerste. Harrie pompoensoep en Dorette runderreepjes. Als hoofdgerecht Harrie rijst met allerlei vissoorten er door en Dorette een biefstuk met sla en aardappelen. Een heerlijk flesje witte wijn erbij. Als toetje neemt Harrie fruit en Dorette petite Decadente, een muffinvorm van pure chocolade met een bosbesslagroom. Heeeerlijk.Decadente

Ondanks dat de zaak vol zit gaat het allemaal snel. De kaart is niet zeer uitgebreid maar er staat voor iedereen wel wat op.

Na afloop lopen we op ons gemak terug, en gaan nog even langs het restaurantje van gisteren; het echtpaar heeft het weer druk.

Zondag 28 oktober 2012: Nog meer wandelen

31 jaar getrouwd.

Oude liften

Harrie gaat eerst een rondje lopen.

Daarna weer ontbijten; aangezien het wintertijd is geworden zijn we een beetje uit ons ritme en zitten we om 08.15 uur te ontbijten. We doen het dus maar rustig aan, het is zondag en alles komt laat op gang.

We willen vandaag een wandeling maken naar de wijken Alfama en Mouraria.

Dit zijn de oudste en armste wijken van Lissabon en bevinden zich richting kasteel.

Dat wordt dus weer aardig klimmen.

We volgen de wandeling uit 100% Lissabon maar het gaat nogal eens mis en we komen dus op andere plaatsen en lopen veel meer dan gepland. We komen dan ook echt door straatjes waar je beter in het donker niet kunt komen, maar het heeft wel wat.Smalle straten

Uiteindelijk belanden we weer op Praca do Comercio en lunchen weer bij Nosolo Italia, lekker buiten op het terras. Het is een prachtige, zonnige dag.

Bij het informatiecentrum vragen we hoe we het snelst bij het Benfica stadion en het winkelcentrum Colombo kunnen komen en krijgen uitleg over hoe de metrobetaling werkt.

Benfica

De blauwe lijn brengt ons binnen 20 minuten op de plaats van bestemming. Het Benfica stadion is enorm, maar we kunnen er helaas niet in. Dus maar een rondje er omheen lopen. Dan nog even het winkelcentrum in; er zijn 450 winkels, heel veel eetgelegenheden en nog allerlei andere faciliteiten. Aangezien Harrie wat reumatische klachten aan zijn voet begint te krijgen (te veel port, eten en andere genoegens), gaan we terug naar het hotel om daar nog even lekker buiten te zitten en uit te rusten.

 In de tram

Vanavond hebben we gereserveerd bij Sacramento, een restaurant vlak bij het hotel. Op dit moment bij Tripadvisor op nr 17 van de ruim 1100 beoordeelde restaurants in Lissabon.

De entree is via een onopvallende deur, maar daarna kom je in een trendy restaurant met een grote lounge hoek. We zijn iets te vroeg en drinken eerst wat, zittend in een lekkere bank. De sfeer voelt meteen goed en het personeel is zeer vriendelijk en spreekt goed Engels.

Sacramento

Eenmaal aan tafel bestellen we eerst een glaasje bubbels om te proosten op onze trouwdag. Verder neemt Harrie de geitenkaas met aardbeienjam vooraf gevolgd door kabeljauw op een bedje van fijngesneden spruitjes. Dorette gaat voor de champignons (met knoflook) en tartaar van tonijn. De bordjes zien er goed uit en het smaakt heerlijk. Natuurlijk wel een fles droge witte wijn erbij, aanbevolen door de ober.

Het toetje is aardbeien gedoopt in chocolade.

We zitten er behoorlijk vol van, maar het was de moeite waard.

In een paar tellen zijn we weer bij het hotel.

Maandag 29 oktober 2012: De laatste dag

De laatste dag alweer in Lissabon.

We zijn allebei al vroeg wakker, hoewel dat niet nodig is.

We pakken op ons gemak in en ontbijten in een laag tempo.

Lissabon en tegeltjes

Het weer is weer heerlijk, dus we willen nog een stuk gaan lopen in de omliggende buurten.

We lopen eerst richting de buurt van Amoreiras, waar je onder andere stukken vindt van het oude aquaduct. We zwerven verder door de buurt, drinken een paar keer koffie en nemen er nog wat lekkers bij en slenteren daarna langzaam terug richting het water en het centrum.

Ik sta op wacht

We komen nog langs het Palacio de Assembleia Nacional waar net de wisseling van de wacht plaatsvindt. Het is inmiddels bewolkt geworden en een stuk frisser.

We besluiten weer naar Nosolo Italia te gaan, en lekker binnen op de bank te lunchen. Daarna nog een laatste keer door de winkelstraat en een afsluitende cappuccino bij Starbucks. Zo zijn we begonnen in Lissabon en zo eindigen we ook.

In het hotel kleden we ons nog even om, voorbereiden op water kouder weer in Eindhoven.

De taxi is te vroeg en we zijn dan ook al om 16.00 uur op het vliegveld waar net het inchecken begint. Er is nog 1 plek bij de nooduitgang die Harrie inpikt, Dorette zit vlak achter hem. Daarna is het wachten op het boarden. Inmiddels regent het hard, zo zijn we ook in Lissabon begonnen.

Oude bomen in het centrum

De terugreis verloopt soepel, de koffers zijn er ook snel en dan is het wachten op de bus.

Tegen 23.00 uur stappen we weer ons eigen appartement binnen.Aquaduct

Foto album Lissabon

 

 

Vakanties