Cruise Noorwegen

Maandag 17-6-2013 vertrek uit Amsterdam

Om 11:32 uur pakken we de trein naar Amsterdam CS. Wilma komt op het laatste moment het perron op en we kunnen nog net mee. het is druk in de trein en we blijven met onze koffers in het portaal staan.

2013-Noorwegen-Cruise

Vanaf het station is het ongeveer 15 minuten lopen naar de cruise terminal, waar we om 13:15 uur de koffers afgeven.

Na het afgeven van de koffers krijgen we een kaart met daarop nummer 19, we gaan vervolgens een etage hoger waar de vertrekhal is, deze zit al helemaal vol.

Om 13:00 uur is gestart met de inscheping, ze zijn nu bij nummer 3. Ieder nummer is ongeveer 50 personen. Wij kunnen na 90 minuten inschepen.

Nadat de tickets gecontroleerd zijn, nog een laatste controle bij de douane waar de handbagage gescand wordt. De controle is vergelijkbaar met de procedure op vliegvelden.

Eindelijk lopen we de boot op, we komen aan op deck 5. Thuis was al bekend dat we kamer 7172 (stuurboord) hebben. Onze kamer (hut) ligt op deck 7, Paris deck.

Op de kamer ligt de persoonsgebonden Costa pas. Met deze pas worden alle uitgaven geregistreerd, met deze pas kun je ook de kamer in. De koffers staan in de hut, met daarbij een heleboel informatie.

Op een grote Samsung tv wordt verteld dat om 16:45 uur de verplichte sloepenrol is. 

We pakken de koffers uit en gaan naar de bar voor een eerste drankje met Theo, Anja en Wilma.

Wij hebben een all inclusief pakket, incl de drankjes, op de card is dit te zien aan het woord EXTRA. Alleen bij Wilma staat dit op de card. Bij Dorette en Harrie staat het er niet op, maar wordt door de computer wel herkend als all inclusief, helaas is dit niet zo bij Anja en Theo.

In de loop van de dag wordt dit allemaal geregeld bij de klantenservice op de vijfde etage.

Het is 16:45 uur en het alarm voor de sloepenrol gaat af. We lopen terug naar de kamer, pakken het speciale kaartje en doen de reddingsvesten aan.

Vervolgens gaan we naar het aangegeven dek, waar in 6 talen de evacuatie procedure wordt uitgelegd.

Sloepenrol

Gezien de gemiddelde leeftijd van de gasten en de mobiliteit van een aantal is het niet te hopen dat er werkelijk iets gebeurt.

Als de oefening is afgelopen zijn we net vertrokken, dus we lopen naar buiten om te kijken hoe we langzaam Amsterdam uit varen, een mooi gezicht en het is ook mooi helder weer.

Jammer dat de sloepenrol tijdens het vertrek heeft plaats gevonden.

Daarna verkennen we wat decks en drinken met z’n allen een wijntje bij de bar van het zwembad buiten.

2013-Noorwegen-Cruise

Even opfrissen en dan op weg naar het diner.

2013-Noorwegen-Cruise

Ondanks dat we gevraagd hebben om bij elkaar te kunnen zitten bij de eerste zitting, zijn we allemaal verschillend ingedeeld. Het wordt zo geregeld dat we vanavond in het Giardino restaurant op deck 10 eten en de rest van de cruise in het Botticelli restaurant op deck 8 om 18.30 uur.

We krijgen een mooie tafel aan het raam in de hoek met prachtig uitzicht over het water.

De menukaart biedt allerlei keuzes, voorgerechten, soep, pasta, hoofdmaaltijden en desserts. Wijn en water, lekker broodje, wat hebben we het toch goed !!!

De bediening is hier goed en het eten wordt vlot geserveerd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Inmiddels verlaten we de sluizen van IJmuiden en komen op open zee.

Na het diner lopen we nog even rond en belanden weer in de grote bar waar inmiddels live muziek is. Nog een paar drankjes (lekkere cocktails) en als afsluiting een kwartiertje op de dansvloer. Dan loopt het tegen half twaalf en rollen we weer onze hut in. We doen de gordijnen omhoog zodat we steeds lekker naar buiten kunnen kijken.

Cruise hut

18-6-2013 cruise dag op zee

2013-Noorwegen-Cruise

Harrie is weer vroeg wakker, de zon schijnt in de kajuit, hier wordt je meteen vrolijk van.

2013-Noorwegen-Cruise

Harrie gaat naar de fitness ruimte, waar het tegen 07:00 uur al gezellig druk is. Een erg leuke ervaring om hier op de loopband te staan, met uitzicht op zee. Dorette komt korte tijd later en samen lopen we een aantal kilometers, Dorette 5 km, Harrie 8 km.

We frissen ons op en pakken een kopje koffie. Om 09:00 uur hebben we afgesproken om gezamenlijk te gaan ontbijten. In het zelfbedieningsgedeelte is het erg druk, alle tafels zijn bezet. We besluiten om naar het a la carte restaurant te gaan. Dat hadden we beter niet kunnen doen, dit is onze eerste slechte ervaring; het duurt ruim een uur voordat we het ontbijt in gedeeltes geserveerd krijgen.

We hebben de tickets van de excursie ontvangen,  maar zo te zien zitten we in verschillende bussen, dit willen we bij de klantenservice laten veranderen. Helaas is het daar zeer druk, dus dit gaan we later nog eens proberen.

Harrie en Dorette gaan loungen onder een warme deken bij het zwembad, kopje koffie, reisverhaal bijwerken, lezen en naar de zee staren.

Voor een late lunch pakken we een lekkere salade en eten dit aan deck op.

Inmiddels zijn de excursies geregeld.

De middag is verder niet echt spannend, Harrie gaat nog maar eens sporten, dit keer 6 km hardlopen, en de rest gaat aan deck lekker lui mensen zitten kijken. Om vier uur is het thee met koekjes/sandwiches.

Hardlopen op Cruise boot

Daarna omkleden voor de cocktailparty met de kapitein.

Om 17.00 uur is het in de rij staan om de kapitein de hand te mogen schudden en met hem op de foto. Daarna prosecco drinken, een woordje van de kapitein ( hoe blij is hij dat wij er allemaal zijn ), proosten en daarna een show van een aantal dansers. Er is gevraagd om in galakleding te komen, maar helaas hebben toch veel mensen zich hier niet aan gehouden. Ons gezelschap ziet er echter zeer goed uit.

Om 18.00 uur sluiten we aan bij het restaurant. In eerste instantie worden we naar tafel 29 begeleid, maar hier zitten al een aantal mensen. Even wachten maar weer, en dan door naar tafel 60. Dit lijkt een “reserve” tafel want er staan geen menu’s. Maar goed, we zitten en Cliff is onze ober. Menu’s worden geregeld en we krijgen zowaar ook redelijk snel wat te drinken.

galamenu

Er is weer van alles te kiezen en de bediening is redelijk goed en snel. De fotograaf komt langs voor foto’s aan tafel.

Rond half negen worden we toch vriendelijk verzocht om het restaurant te verlaten voor de volgende zitting.

We gaan naar deck 9 voor een drankje maar als de muziek begint is het erg hard en schel. Ook is het hier niet erg druk en gezellig.

Dan maar weer naar deck 8 voor de gezelligheid.

Als we tegen half 12 naar de hut gaan, is het nog maar schemerig en heb je het idee dat je vroeg naar bed gaat

19-6-2013 Cruise Noorwegen Geiranger

Woensdag 19 juni Geiranger

Harrie is al weer vroeg wakker en gaat rond half zeven al een stukje hardlopen, 4 km dit keer. Inmiddels zitten we aan het begin van de fjorden en is het uitzicht door het raampje al bijzonder.

Daarna ontbijten, het is al vroeg druk want er gaan veel mensen met een dagexcursie.

We kijken via de achterkant van het schip naar de omgeving. Hoge steile wanden met veel watervallen.

Rond half negen arriveren we bij Hellesylt en gaan er veel van boord. Het weer is schitterend en het is mooi om te zien hoe het schip aangemeerd wordt met behulp van de mensen aan de kant.

Alles verloopt vlotjes en om half tien zijn we alweer op weg.

We drinken koffie bij het zwembad en genieten van de zon.

We halen alvast tickets voor de tenderbootjes bij Geiranger zodat we op tijd naar de kant kunnen. We mogen voor de excursies van boord en zijn al voor twaalf uur aan wal.

Geiranger is een toeristisch plaatsje van waaruit we gaan wandelen. Theo, Anja en Wilma blijven gewoon beneden en wij gaan wandelen richting de Storseter waterval. Het pad begint al vrij snel omhoog te gaan en met deze temperatuur krijg je het al snel warm. Na 2 km komen we op een weide met lama’s en gaan we verder omhoog. 

Een steil stuk, maar gelukkig is het droog op het moment. Er zijn hier niet veel wandelaars meer, maar het is wel de moeite waard. Na nog een bocht horen we de waterval duidelijk en na een korte afdaling kun je achter de waterval door lopen. Een oorverdovend lawaai daar. We zitten inmiddels op 622 meter hoogte.

We rusten niet te lang en beginnen aan de terugreis.

Naar beneden gaat het altijd sneller, wel geconcentreerd blijven lopen, zeker op enkele steile stukken die ook nog wat modderig zijn.

Weer beneden lopen we terug naar de steiger waar het tenderbootje al klaar ligt. Zo zijn we lekker snel weer terug op de boot en hebben een biertje verdiend. Anja, Wilma en Theo zijn ook net terug, zij hebben het “dorp” verkend en daar wat gegeten en gedronken.

Al met al hebben we toch 12 km gewandeld vandaag.

Na het opfrissen is het weer bijna tijd voor het diner. We lopen eerst nog even naar de fotostudio waar de foto’s hangen van het galadiner. Deze zijn heel mooi geworden en we kopen ze dan ook.

Het diner is weer uitstekend en de bediening begint ons te kennen, de wijn en water staan al klaar.

 

Na het diner naar de grote zaal voor de show van vanavond. Het blijkt een buikspreker te zijn, maar zo ontzettend flauw dat het zwaar irritant is. Voor kinderen tot 10 jaar misschien leuk, maar voor volwassenen ……

Daarna gelukkig het orkest weer om de avond af te sluiten.

Als je s nachts wakker wordt en naar buiten kijkt, is het niet eens donker meer.

20-6-2013 Cruise Noorwegen Trondheim

 Donderdag 20 juni Trondheim

Vandaag staat Trondheim op het programma en we leggen al vroeg aan.

Dit is een middelgrote stad van zo’n 165.000 inwoners.

Na een klein ontbijt trekken we onze hardloopkleding aan en verlaten om half negen de boot voor een verkenningsrondje. In de verte zien we de Dom liggen en we rennen rustig die kant op. We krijgen al snel gezelschap van een Duitse loopster die met de Hurtigruten onderweg is naar Tromso om daar zaterdagavond de halve marathon te lopen. Wij zullen zondag in Tromso zijn, net te laat dus.

Op de grote markt zit de VVV waar we een plattegrond meenemen met daarop stadswandelingen. We lopen verder door de stad, een middelgrote stad, en via the Old Bridge en een steile straat omhoog naar de vesting. Dit ziet er niet spectaculair uit maar heeft wel een groene omgeving waar we doorheen lopen en via de straatjes weer terug naar het centrum en daarna naar de boot. 

Daar is het nu erg druk met de passagiers die de stad in gaan om met de excursies mee. We hebben ong. 7 km hardgelopen, heerlijke temperatuur daar voor.

Na het douchen nog een kleinigheidje eten en drinken en daarna met z’n allen weer de stad in voor een stadswandeling. 

Trondheim heeft niet zo heel veel hoogtepunten maar is wel leuk om een keer door te lopen. het is erg druk bij de Dom maar wij blijven alleen aan de buitenkant. Dan lopen we door naar het water en langs de rivier richting the Old Bridge waar veel gekleurde pakhuizen aan liggen, een fraai gezicht. Op veel plaatsen in de binnenstad staan beelden en er is een redelijk winkelaanbod. We ontdekken een winkelcentrum met gratis wifi en gaan daar koffie drinken. Ondertussen via de I pad de mail checken en het laatste nieuws bekijken. Daarna lopen we op ons gemak terug richting boot en kunnen dan nog een lekkere salade op het deck eten. We hebben al wandelend toch zo’n 7 km afgelegd.

Tijd voor een dutje op het deck in de hangmat en het rieten huisje. We boffen echt met het weer, met een vest aan is het heerlijk liggen.

Dorette besluit een kop thee te gaan drinken en komt vast te zitten op het toilet. Gelukkig komt er een later een heer de toiletruimte in (zit hij bij de dames of Dorette bij de heren ?)

en deze forceert de deur. Nu zeker eerst een kop thee scoren met een koekje voor de schrik.

Daarna natuurlijk voor het omkleden eerst een aperitiefje.

We hebben Trondheim inmiddels al weer verlaten.

Om 18.15 uur gaan we weer naar onze tafel in het restaurant waar inmiddels alweer alles voor ons klaar staat.

Volgens de aankondiging is er vanavond een komische magic show; maar helaas is het net zo flauw als gisteren en lijkt het of we met dezelfde “komiek” als gisteren te maken hebben, maar nu zonder grijze pruik. Gelukkig zitten we helemaal achterin en proberen we er geen aandacht aan te schenken.

Rond half twaalf schijnt de zon nog volop en lijkt het wel een zondagmiddag matinee.

Toch maar onze hut opgezocht en het gordijn een beetje naar beneden. Je hoeft nu ook midden in de nacht geen licht aan te doen.

21-6-2013 Cruise dag op zee

Vrijdag 21 juni cruise dag op zee

Vandaag weer een hele dag op zee.

Na het ontbijt gaan we naar het deck waar we in de zon een heerlijk ligbed vinden om op te lezen en weg te dutten.

Rond 11 uur gaan we in de zaal cappuccino drinken, er is net een cursus servetten vouwen aan de gang en de zaal zit vol.

Daarna een cursus salsa dansen van een afstand gevolgd en ondertussen het reisverhaal bijgewerkt.

Tot 16.00 uur doen we niet veel, dan gaan we naar een presentatie van hostess Ada die een en ander vertelt over de plaatsen waar we komende week gaan aanleggen.

Ook de avond en het diner verlopen via het inmiddels vaste eet- en drinkschema met wat dansen later op de avond.

De show van het dansteam vanavond is de moeite waard en de heren genieten van de mooie looks van de dames van het dansgezelschap.

Om 00:00 uur zijn we met vele anderen op het deck en kijken hoe de zon niet ondergaat. Geweldig om te zien, het is niet eens schemerig.

22-6-2013 Cruise Noorwegen Noordkaap

Zaterdag 22 juni de Noordkaap

Vandaag gaan we naar de Noordkaap en we leggen aan in Honningsvag rond het middaguur.

Het is een dorp met wat winkeltjes, maar alles ziet er troosteloos en vervallen uit.

Aangezien het een van de hoogtepunten van de cruise is, wil bijna iedereen van boord.

Wij gaan op tijd naar deck 3 voor de ontscheping en staan bijna vooraan. Dan wordt omgeroepen dat we via deck 5 van boord gaan dus met z’n allen naar boven. Daar wordt het inmiddels aardig druk en benauwd. Na ong. 20 minuten moeten we toch weer naar deck 3 en staan we inmiddels in de middenmoot. Er wordt flink gedrongen, alsof we niet allemaal er af willen …

Maar goed, uiteindelijk zitten we dan toch in bus 33, een volle bus Nederlanders.

Als begeleiding krijgen we de Nederlander Pepijn mee. Hij zit vol flauwe grappen waar alleen hij om lacht. Hoogst irritant.

De rit is ong. 30 km en we zien wat van het landschap richting de Noordkaap. Lange wegen door het landschap, waar we sneeuw langs de kant zien en waar geen bomen zijn, maar alleen gras en struiken. Regelmatig zien we rendieren grazen. We stoppen bij een Sami familie, dit zijn de families die de rendieren bezitten. Het is niet meer dan een souvenirshop en een tentje met een Sami en een rendier waar je mee op de foto kunt.

Na deze fotostop door naar onze uiteindelijke bestemming, Nordkaap.

In een groot gebouw bevindt zich een restaurant, mooie souvenirshop, een tunnel door de rotsen en een grote filmzaal met elk half uur een voorstelling van ong. Een kwartier over de seizoenen hier op de Noordkaap.

Buiten het gebouw op de punt is dan de wereldbol dat het noordelijkste punt aangeeft. Iedereen wil hier natuurlijk gefotografeerd worden. We hebben geluk met het mooie weer, alleen veel wind maar de temperatuur is goed en de meesten zijn te dik gekleed. Er staan ook nog een zevental plaquettes, gemaakt door kinderen van alle werelddelen.

We hebben hier 1,5 uur de tijd en moeten om 14.00 uur weer bij de bus zijn.

Al met al hebben we onze tijd hier wel nodig, tijd om nog wat te drinken is er niet meer.

Wel sturen we vanaf hier nog een kaart met een postzegel van de Noordkaap naar huis.

Harrie en Theo scoren nog een pet, Dorette en Anja twijfelen nog over een troll. 

Om 14.00 uur weer richting de bus en om 15.00 uur zijn we weer bij de haven.

We besluiten nog even door het dorpje te lopen en kopen een veter Heksenhyl drop en proeven van de rendier salami.

Harrie wil nog de heuvel rond het dorp op maar het duurt te lang om de route goed te vinden en zoveel tijd is er niet meer.

Dan maar de boot op voor een aperitiefje en daarna even uitrusten en opfrissen.

Na het eten nog even naar buiten, waar het inmiddels wat geregend heeft. We hebben echt geluk gehad vandaag met het weer.

Inmiddels zijn er weer foto’s te koop en er is een leuke foto van ons vijven gemaakt op de kaap, haren in de wind.

We besluiten vanavond op tijd naar bed te gaan.

certificaat Noordkaap

23-6-2013 Cruise Noorwegen Tromso

Zondag 23 juni Tromso

 Vandaag is Tromso aan de beurt, een stad van ong. 60.000 inwoners en de meest noordelijke universiteitsstad ter wereld, ruim boven de poolcirkel. De dag begint miezerig met veel bewolking tegen de heuvels aan. De stad ligt aan twee kanten van een fjord en is langgerekt. Harrie wil vandaag lopend naar het centrum, zo’n 4,5 km en dan wat rondlopen in het dorp en weer terug.

De rest koopt een ticket voor de shuttlebus en gaat dan ook het dorp verkennen.

Het is weer vroeg druk voor het ontbijt, er gaan weer veel mensen met een excursie mee.

Harrie vertrekt rond half negen, wij nemen om 09.15 uur de bus en zijn rond 09.30 uur in het centrum. Helaas is het zondag en dus bijna alles gesloten. Vannacht is hier nog de midnight marathon geweest en de restanten zijn nog zichtbaar. Vanaf de kade zien we de IJszeekathedraal aan de overkant van de brug liggen en we wandelen er heen. De brug is een kilometer lang en 43 meter hoog op het hoogste punt. Het is droog inmiddels en de temperatuur is heerlijk om te wandelen. De kathedraal op zich is niet bijzonder en aangezien de zon niet schijnt komen de glas-in-lood ramen niet goed tot z’n recht.

Bij mooi weer kun je ook de kabelbaan omhoog nemen voor mooie uitzichten, maar dat heeft nu geen zin.

We wandelen terug over de brug naar het echte centrum en lopen wat rond en maken foto’s. 

De oudste pub van Tromso, de Olhallen uit 1928, is helaas gesloten. 

We vinden een zaak, Egon, waar we koffie kunnen drinken.

Daarna nemen we de bus terug naar het schip waar we weer om 11.30 uur zijn.

Ook Harrie is weer terug en heeft zijn 15 km training er op zitten.

 Na de cappuccino gaan we lunchen en het schip vertrekt richting Leknes/Lofoten.

Dat betekent dat we de middag aan boord door moeten brengen, helaas is het weer niet mooi genoeg om buiten te zitten. Dus maar weer even het reisverhaal bijwerken.

Dorette gaat nog een uurtje sporten, terwijl Harrie blijft lezen/slapen in de zaal.

In de loop van de middag boeken we alvast de excursie bij Olden, een halve dag met een wandeling naar de Briksdal gletsjer.

Daarna is het weer aankleden voor het galadiner van vanavond. De heren weer in smoking en de dames ook in hun beste outfit.

Het is weer een mooi menu, maar dit keer geen fotosessie.

Het entertainment van vanavond is een mime act, maar daarna kunnen we weer dansen.

24-6-2013 Cruise Noorwegen Lofoten

Maandag 24 juni Lofoten

Vandaag zijn we een hele dag op de Lofoten en als je hier iets van wilt zien, moet je dit met een bus excursie doen. We kiezen voor de excursie naar de Oostelijke lofoten.

We leggen aan op 2 km van Gravsdal. Aangezien het laag water is kunnen we niet direct aan wal lopen maar moeten we met tenderbootjes een klein stukje water overbruggen. Gezien het grote aantal excursiedeelnemers duurt het lang voor we aan wal staan. We mogen om 09.30 uur in bus 50 stappen en onze reisleider is Craig, een boom van een kerel uit Australië die nu hier beland is. Hij weet veel van de Lofoten en heeft leuke anekdotes en sages te vertellen. Hij doet dat met een duidelijke, rustige stem, waarbij je ook wel makkelijk in slaap valt.

We komen eerst door Leknes, een stadje met 2500 inwoners en met 1 van de 2 winkels op de Lofoten waar je alcohol kunt kopen. Ons eerste doel is Svolvaer, op ong 75 km van het schip. We rijden door een groen landschap, veel meertjes en bergachtig gebied. Op de Lofoten wonen in totaal maar 24.500 mensen.

Craig vertelt ons dat er tussen 300 en 2000 eilandjes zijn, waarvan maar 7 bewoond. 5 daarvan zijn per auto bereikbaar via bruggen. Belangrijkste broodwinning is de visserij en dan met name stokvis (dried cott). Deze moet na de vangst 3 maanden gedroogd worden maar is daarna lang houdbaar.

Om 10.45 uur hebben we onze eerste stop in Svolvaer, een stad met 4000 inwoners en wordt gezien als de belangrijkste stad van de Lofoten. We gaan als eerste naar de Ice Gallery en krijgen daar een dikke jas en handschoenen aan. Binnen is een tentoonstelling van ijssculpturen en een ijsbar waar we een bittertje krijgen. Daarna weer lekker naar buiten waar de zon heerlijk schijnt en we nog wat tijd hebben om door het stadje te lopen. Het is hier toeristisch, maar wel gezellig. Van hieruit zou je heerlijk kunnen wandelen, maar ook een sea eagle safari kan geboekt worden.

Het stadje wordt omgeven door de Vaagekallen, een mooi berglandschap.

Als iedereen weer in de bus zit rijden we 10 minuten naar ons lunchadres bij Storvagan.

Hier staat een lunchbuffet voor ons klaar, met veel visgerechten. Het smaakt ons weer (te) goed. Daarna even genieten van het uitzichtspunt en het bad met de zee otters. Hier moet eigenlijk entree voor betaald worden, Anja en Harrie doen dat ook braaf, maar Dorette loopt per ongeluk gewoon door en wordt ook niet terug gefloten.

We vertrekken hier weer om 13.00 uur en gaan op weg naar het vissersplaatsje Henningsvaer (20 minuten rijden), te bereiken via 2 bruggen en met 400 echte inwoners niet erg groot maar wel heel pittoresk.

Als eerste gaan we naar Gallery Lofoten House voor een multi media show over het gebied.

Via het museum en de souvenirshop kunnen we weer naar buiten en slenteren door het dorpje. Hier zie je nog hoe de stokvis van de rekken wordt gehaald. Op de meeste plaatsen is dit half juni al gebeurd.

Het miezert inmiddels maar koud is het niet.

Om 14.30 uur is het weer de bus in en beginnen we aan de terugreis. We hebben nog 2 fotostops, onder andere bij Hagskaret, waar je de Costa in de verte kunt zien liggen.

Rond half vijf zijn we dan weer terug bij het schip, waar we natuurlijk eerst even een borreltje pakken.

Na het diner nog even naar het deck, de Lofoten laten we langzaam achter ons en we gaan richting zee. De zon schijnt weer volop, ongelooflijk om 22.00 uur s avonds.

De show gaat over de mode door de jaren heen, maar duurt weer iets te lang en wordt weer flauw op het einde. 

25-6-2013 cruise dag op zee

Dinsdag 25 juni cruise dag op zee

Weer een zeedag vandaag, dus uitslapen mag.

Na een klein ontbijt gaat Harrie hardlopen op het deck, een parcours van 150 meter, maar gezien het groot aantal lopers is het niet echt makkelijk. Als je meeloopt in de richting van de vaart, bereik je 26 km per uur.

Dorette werkt aan het reisverslag en wil aan Ada wat vragen over de omgeving van Andalsnes. Het is druk bij haar spreekuur. Ze weet niet echt veel want het is 6 jaar geleden dat ze hier was. Daar hebben we dus niets aan, dat wordt morgen zelf even op onderzoek uitgaan.

Aangezien niemand van de boot af kan en het een beetje grijs is buiten, is het druk in de zalen en restaurants.

Maar honger of dorst lijden hoeft hier absoluut niet.

Dorette gaat nog een uurtje sporten en Harrie vermaakt zich met nog wat rondjes op het deck lopen.

Het optreden van vanavond is een dame met een sopraan stem, die een klassiek programma ten gehore brengt.

Later op de avond is er nog een “carnavals optocht” waaraan vooral het entertainment team en de kinderen meedoen.

Net voor middernacht zien we een zon die bijna onder gaat en die de wolken prachtig rood kleurt, fraai schouwspel waar vele passagiers van genieten op het deck.

26-6-2013 Cruise Noorwegen Andalsnes

Woensdag 26 juni met de trein naar Dombas

Vandaag meren we aan in Andalsnes, waar we een hele dag te besteden hebben.

Anja, Theo en Wilma hebben een halve dag excursie geboekt naar de Trollveggen, via de weg met de haarspeldbochten, de Trollstigen.

Wij lopen naar het station (direct tegenover de plek waar we aangemeerd ligen) en kopen treintickets naar Dombas, niet goedkoop, ong € 50 per persoon voor een traject van 114 km. 

Het heet de Rauma Railway, en gaat van Andalsnes via Bjorli naar Dombas.

De trein vertrekt om 09.27 uur en je hebt toegewezen plaatsen in het treintje waarin maar plaats is voor 80 personen. Ook hier boffen we weer met het weer, nu nog bewolkt maar droog en het ziet er naar uit dat het wel op gaat klaren.

Tijdens de treinreis komt de conducteur rond met informatieboekjes over het traject en er wordt ook steeds in 3 talen omgeroepen waar we zijn en wat er te zien is. De trein stopt regelmatig voor het maken van fotos, erg toeristisch maar wel uitstekend geregeld allemaal. Een aanrader om te doen. De reis duurt ong 1,5 uur.

Na Andalsnes krijg je als eerste de Romsdalshorn te zien, een piek van 1550 m.

Daarna volgen de Trollvegen, een 1000 m hoge steile rotswand. Trolltindene is de volgende rotsformatie, met pieken genoemd naar trollen. De legende gaat dat deze bergen eigenlijk

Trollen zijn die in steen veranderd zijn toen de trollen het licht zagen.

Daarna volgen we de Rauma rivier, die we steeds via bruggen oversteken om zo langzaam naar boven te komen. Onderweg schitterende watervallen en vergezichten.

Heel bijzonder is de Stavem vendetunnel van 1340 meter, waarin de trein een draai van 180 graden maakt en 19 meter hoger weer uitkomt. Wat je eerst links zag liggen, ligt nu ineens rechts ….

Tegen 11.00 uur bereiken we Dombas, een dorp op 660 meter hoogte. Hier hebben we een uurtje om rond te lopen, onze terugreis staat voor 12.09 uur op de planning.

Dombas is een klein plaatsje met winkeltjes en restaurants, als je meer tijd hebt kun je van hieruit wandelingen maken.

Op de terugreis maken we ook nog wat foto’s, maar het merendeel hebben we natuurlijk op de heenreis al gemaakt.

Als we om half twee terug zijn in Andalsnes drinken we eerst koffie op een terrasje en besluiten om nog een wandeling te gaan maken. We komen de drie anderen tegen, die een mooie excursie gemaakt hebben, en Theo wil nog wel mee gaan wandelen.

Het pad gaat meteen aardig steil omhoog en we bereiken een uitzicht punt, van waar we het schip zien liggen. Daarna nog een stuk verder omhoog, tot zo’n 200 meter. Theo vindt dit genoeg voor hem, hij is er niet echt op gekleed, en we besluiten terug te gaan. De top ligt op 700 m hoogte en op de helft schijnt een boek te liggen waarin je je naam kunt schrijven. Helaas niet gehaald vandaag.

Terug op het schip eerst maar even opfrissen en daarna even lekker uitrusten.

Vanavond is het Italiaanse avond en de obers hebben schorten aan met de Italiaanse kleuren.

Tijdens het diner dansen de obers met de dames, dolle pret.

De show van vanavond is met de zuid afrikaan Vic, die heerlijk vlotte muziek zingt en de boel aan het swingen brengt. Eindelijk een optreden dat niet gaat vervelen na een half uur.

Op het eind van de avond krijgen we nog een bericht dat we om 07.00 uur klaar moeten staan voor de excursie naar de Briksdal gletsjer.

27-6-2013 Cruise Noorwegen Olden

Donderdag 27 juni Olden en omgeving

Vroeg op vandaag dus, ontbijten om 06.15 uur en daarna door naar het verzamelpunt voor de excursie.

Wij zitten op tijd in de bus, maar moeten toch een half uur wachten omdat niet iedereen er op tijd is, c.q. Geen bericht heeft ontvangen dat we vroeger vertrekken.

De reisleider is een Italiaan die in Engels en Duits zijn uitleg geeft met een lijzige stem en met veel herhalingen. Er is 1 fotostop en dan door naar de start van de wandeling.

Olden

Omdat we nog vroeg zijn is het nog rustig en kunnen we op ons gemak naar de gletsjer lopen. Een wandeling van drie km die langzaam omhoog gaat. Ook hier weer mooie watervallen. Het is al warm en de jassen gaan al snel uit. Helaas kun je net niet tot de gletsjer komen en moet je foto’s maken op afstand. Onder aan de gletsjer ligt een meer met ijskoud water en ijsbrokken die hier op drijven. Het is een mooie plek en het wordt steeds drukker. Nu zijn we blij dat we er vanmorgen vroeg uit moesten.

We blijven ong. 15 minuten en beginnen aan de terugweg. Op weg  naar de gletsjer zijn nu hele hordes lopers, maar ook Japanners die dik ingepakt in wagentjes naar boven gereden worden.

Om 10.00 uur zijn we weer beneden waar de parkeerplaats vol staat met bussen inmiddels.

Er staat koffie en gebak voor ons klaar, heerlijk en verdiend vinden we.

Nog even door de souvenirshop, nog een petje voor Harrie en een magneet voor Dorette, en om 10.50 uur weer de bus in.

Om 11.30 uur zijn we weer in Olden en we brengen onze jassen maar snel naar de hut.

Gezien het mooie weer willen we graag nog gaan wandelen en bij de VVV halen we een kaartje op.

We wandelen richting het “centrum” en kopen nog wat te drinken voor onderweg.

Daarna om de baai heen naar de andere kant van het fjord en langzaam omhoog via de doorgaande weg. Aangezien er maar enkele huizen staan tegen de bergwand is er weinig verkeer.

Na ong. 4 km lopen we vast en besluiten terug te gaan.

Toch twee uurtjes gelopen, lekker in de zon.

Na het opfrissen even een hapje eten en daarna op het deck met een boek in de zon.

Dat slaapt even heerlijk.

Vanavond is er een afscheidscocktail met de kapitein en het kledingadvies is weer gala.

We hebben geen zin om ons voor de derde keer helemaal op te doffen en kleden ons gewoon netjes aan. De kapitein doet een afscheidswoordje in vijf talen ( we waren natuurlijk geweldige gasten) en hostess Ada moet het namens hem in het Nederlands doen.

Het dansteam geeft een Latin Dance show en om half zeven begint het galadiner.

Op het eind is er prosecco voor iedereen en wordt er met de bediening een toast uitgebracht.

Er is geen optreden verder vanavond, dus alleen live muziek op de achtergrond. We kennen de playlist inmiddels uit ons hoofd, jammer dat er niet meer variatie inzit.

Dorette gaat op tijd naar bed, Harrie geniet nog van de zonsondergang na elven.

Het is nu wel weer enkele uren donker ’s nachts, we zijn op weg naar huis.

28-6-2013 Laatste zeedag

Vrijdag 28 juni Laatste zeedag

Na lekker uitgeslapen te hebben, begint Harrie met 50 minuten rondjes hardlopen op het deck. Daarna wat later ontbijten, we ontmoeten een 78-jarig echtpaar met als hobby bergbeklimmen. Goede gesprekstof voor Harrie natuurlijk.

Om 11.30 uur geeft Ada een presentatie over de komende ontscheping. We horen onder andere dat we onze koffer vannacht al buiten de hut moeten zetten en dat de ontscheping zaterdagmorgen zal zijn tussen 09.15 en 10.15 uur.

Ook moeten we vandaag nog een enquête invullen, heel belangrijk vooral voor het personeel. Dorette werkt ondertussen het reisverslag bij.

Na een kleine lunch is de middag gevuld met wat lezen en dutten en het eerste begin wordt gemaakt met het inpakken van de koffers. We hebben witte labels.

Nog een laatste diner, waarbij de obers ditmaal met kaarsjes ons toezwaaien en “een traantje wegpinken”.

In de Today lezen we dat de witte labels om 09.45 uur gaan ontschepen en dat we om 08.00 uur uit de hut moeten zijn.

Nog een laatste drankje en entertainment (C-talent show, met passagiers die op mogen treden) en redelijk op tijd naar bed.

Zaterdag 29 juni Weer naar huis

Hoewel we eigenlijk niet zo heel vroeg op hoeven, zijn we toch op tijd wakker en zitten al om 06.30 uur aan het ontbijt. Het is al erg druk, veel mensen zijn er op tijd bij vandaag.

Daarna zoeken we vast een plaatsje in de zaal waar we moeten zijn voor de ontscheping, drinken nog een cappuccino en lezen wat. Om 09.00 uur zit de zaal helemaal vol en om 09.15 uur mogen de eerste passagiers vertrekken. Wij zijn vrij snel daarna aan de beurt en verlaten het schip om in een grote hangar de koffers te gaan zoeken.

Die zijn vrij snel gevonden, de witte labels staan allemaal bij elkaar, en we lopen naar het station. Aangezien er werkzaamheden bij Den Bosch zijn, reizen we via Rotterdam naar Eindhoven, waar we om 13.10 uur aankomen.

We nemen afscheid van Anja, Theo en Wilma en lopen naar huis, via Panos voor een lekker broodje. Om 13.30 uur stappen we ons appartement weer binnen.

Thuis, het uitpakken, wassen en strijken kan beginnen !!

Vakanties