Selingan Island

Donderdag 22 juni 2006 Selingan Island

Inderdaad: om 04.30 uur wake up call en om 05.00 uur ontbijt keurig op de kamer afgeleverd.
Om 05.30 uur staat het busje weer voor de deur en via 2 hotels om gasten op te halen gaat het naar de luchthaven.
Onze vlucht is om 7 uur en duurt maar 30 minuten naar Sandakan. Het reisgezelschap bestaat nu, behalve wij, uit een Australisch gezin van 4 personen en 2 Australische vriendinnen.

We gaan weer terug naar Kota Kinabalu en pakken het vliegtuig naar Sandakan. 

Het vliegtuig vliegt langs de berg die we gisteren bedwongen hebben. Bijzonder leuk om te zien.

Sandakan is een kleine, maar drukke stad.

Ook hier worden we weer keurig opgewacht en met z’n achten rijden we richting het centrum van Sandakan. Er blijft een vrij uurtje over om wat kleine aankoopjes te doen. We lopen richting de haven en komen langs een handel in hanen voor hanengevechten. Hier maken we maar geen foto van, het ziet er niet al te legaal uit.

Met een zeer snelle boot naar Selingan Island. 

Om 09.30 uur worden de koffers op de boot geladen en gaat het richting Selingan Island (eerst weer even alle gegevens invullen natuurlijk).
Het is een tocht van 40 minuten en totaal 40 km.

Aankomst op Selingan Island.

De boten schuiven het strand op

In het rechter gedeelte van dit chalet slapen we vanavond.

Bij aankomst op het eiland vullen we trouw weer alle gegevens in, daarna naar kamer A06 (simpel maar met airco, koelkast en badkamer). We hebben vrij tot 12.30 uur (lunch). Harrie gaat snorkelen, er is veel vis en koraal te zien. Dorette gaat lezen in de schaduw in hangmat.

Na de gezamenlijke lunch hebben we vrij tot 18.30 uur (dan is er een briefing over de schildpadden en diner). We lopen wat rond over het eiland, het water is nu te laag om te snorkelen, we lezen wat in de schaduw omdat er verder niets te doen is op het eiland; alle activiteiten vinden ’s avonds plaats.

Nu eerst lekker zwemmen

Selingan is een klein eiland, met heel wat leguanen en vogeltjes. Er is uitzicht over een prachtig gladde zee. Het is een warme dag met een bijzonder fraaie zonsondergang rond 18.30 uur. Daarna diner.

We lezen e.e.a. over de schildpadden. De foto’s van de schildpadden zijn allemaal te donker geworden, er mag namelijk niet geflitst worden. Maar het was schitterend. 

Na het diner krijgen we uitleg over Selingan en de schildpadden. Dararna wordt het wachten op de schildpadden, iedereen begint nu in te dutten. Je weet namelijk niet op welk tijdstip de schildpadden aan land komen om de eieren te gaan leggen; ze komen bijna iedere avond/nacht tussen 19.00 uur en 04.00 uur.

Om 21.30 uur roept de ranger in de kantine; TURTLE TIME. Iedereen loopt nu achter de ranger aan. Na 2 minuten zien we dat een green turtle in een groot gat op het strand 111 eieren aan het leggen is.
Wanneer je een camera permit hebt is het toegestaan om een foto te maken (zonder flashlights) Alleen de ranger mag een zaklamp gebruiken om de eieren te rapen en in een mand te verzamelen.

De schildpad wordt na het leggen van de eieren opgemeten. Zij is 1 meter lang en 0,95 meter breed. Ook wordt zijn tag gecontroleerd, het blijkt een turtle te zijn die geboren is in Malaysia.
We lopen nu naar de plaats waar de 111 eieren opnieuw worden begraven; nest nummer 1837 van 2006. Over ongeveer 7 tot 8 weken zullen deze eieren uitkomen. 80% van de eieren komt uit maar slechts 0,5% tot 1% van de schildpadjes wordt volwassen. Van dit nest van 111 eieren wordt dus misschien 1 schildpad volwassen.

Nadat we allemaal gevoeld hebben hoe een turtle ei aanvoelt gaan we onze handen wassen omdat we nu de schildpadjes gaan uitzetten in de zee die zojuist uitgekomen zijn. Dit zijn er tot nu toe 72. We krijgen instructie hoe de jonge schildpadjes vast te houden. Om 22.30 uur verlaten we het strand zodat andere schildpadden ongestoord de eieren kunnen leggen, hierbij zijn alleen de rangers nog aanwezig.

Naar Borneo Sukau rainforest