Vakanties
Een overzicht van korte en lange vakanties. Wij hopen onze bezoekers te kunnen inspireren.
Hardlopen
Een overzicht van enkele wedstrijden die wij gelopen hebben.
Wandelen
Helaas lukt het hardlopen niet meer en genieten we nu van (lange) wandelingen.
Bowlen
Vele mooie evenementen mee gemaakt, waaronder Nederlandse, Europese en Wereldkampioenschappen.
1991 Wereldkampioenschappen Singapore
Mei 1991
Toen wij in mei j.l. vernamen dat Dorette geselecteerd was in het Nederlands damesteam dat deel zou nemen aan de Wereldkampioenschappen Bowling in Singapore, besloot ik mee te gaan als supporter en er tevens mijn vakantie voor dit jaar van te maken.
17 augustus 1991
Het gezelschap (bestaande uit de Nederlandse en Belgische afvaardiging met supporters) vertrok op zaterdag 17 augustus 1991 vanaf Schiphol.
Na een lange en vrijwel slapeloze reis van ruim 15 uur werden we op het vliegveld van Singapore afgehaald door de WK organisatie. Zij brachten ons naar het Imperial Hotel, in het centrum van Singapore, onze slaapplaats voor de komende twee weken. Ik zou de kamer delen met twee andere supporters.
Bij aankomst in het hotel bleek onze kamer te bestaan uit twee normale bedden en een “bed” bestaande uit een plank op wieltjes, dat enigszins bol liep, met een lengte van ongeveer 1.80 m.
Nu was ik met mijn 1.89 m. wel de langste, maar de kortste van ons was zeker langer dan 1.80 m. Na een korte onderlinge discussie werd besloten dat ieder van ons 5 dagen op “de plank” zou gaan liggen.
Bata Indonesie
Op maandag 19 augustus, terwijl de Nederlandse selectie nog trainingsgames aan het gooien was, ging ik naar het eiland Batam in Indonesie.
Ik werd om 8.45u opgehaald met een taxi en naar de haven gebracht. Een high speed ferry vertrok vanaf Finger Peer. Het was een moderne, snelle boot die in 30 min. naar Batam voer. De douane handelingen verliepen zowel in Singapore als in Indonesië zeer snel. Onze groep bestond uit 12 mensen van 7 nationaliteiten waaronder nog een echtpaar uit Nederland.
Vanuit de haven van Batam (één steiger) zijn we in een bus gestapt die jaren geleden in Nederland al zou zijn afgekeurd. Onze gids, die gebrekkig Engels sprak, bracht ons eerst naar de enige grote stad van Batam.
Hij was zeer trots op deze stad; er was één moskee, één hotel, één stoplicht. Het was echter een grote teleurstelling voor onze gids dat dit stoplicht juist nu niet werkte. Nadat we een moskee, een markt en de enige souvenirshop hadden bezocht, gingen we verder naar een heel nieuw industrieterrein.
Met trots vertelde onze gids: “er is hier zelfs een Philips vestiging”. Hier verdienen de werknemers volgens hem $ 150,- inclusief een woning en eten.
Opvallendste verkeersregel in deze stad; diegene die het hardst toetert heeft voorrang. Onze volgende stop was een visrestaurant. De bus reed over zeer smalle, niet verharde paden naar de kampong aan de kust.
Het visrestaurant waar we gingen eten was op palen gebouwd, gedeeltelijk boven zee, zodat een airconditioning niet nodig was. De vismaaltijd was zeer uitgebreid en bijzonder goed. Toen we in deze kampong aan het ronddwalen waren zagen we hoe afgerichte aapjes kokosnoten uit de bomen plukten.
Terug bij de haven aangekomen was het zeer interessant om te zien hoe een man stond af te dingen bij 8 taxichauffeurs om de goedkoopste rit te verkrijgen.
Met een bootje, waarin we ons gewicht moesten verdelen om het omslaan te voorkomen, zijn we naar een kepong gevaren. Dit is een plaats waar vissen worden gevangen en levend in netten in zee worden bewaard.
Graffiti
Terug gekomen in Singapore kon ik mij als Nederlander niet voorstellen dat een wereldstad zo schoon kon zijn. Wanneer je door een stad als Eindhoven loopt zie je overal papier , plastic, graffiti. In Singapore absoluut niet; alles is schoon. Het was er zelfs niet echt druk met auto’s. Er reden geen oude auto’s en de auto’s waren er schoon.
Oude gedeelte van Singapore in Chinatown
Aan een taxichauffeur vroeg ik hoe deze stad zo schoon kon zijn en blijven. Hij legde mij uit dat er flinke boetes staan op het vervuilen van de stad, tot S$500,-.
Verder was het openbaar vervoer zeer goedkoop; 40 km. met de metro kost S$1,50, dit zelfde traject met de bus S$0,90. Het kost een automobilist S$3,- per dag om met zijn auto in de stad te rijden.
Hoe ouder de auto des te hoger de wegenbelasting wordt, en deze is er al niet gering. Allemaal maatregelen om de stad leefbaar te houden. Ik bedankte deze taxichauffeur voor zijn uitleg, deze 40 min. in de taxi kostte mij S$7.50. Nederland kan erg veel leren van deze 26 jaar oude natie, zeker wat het openbaar vervoer betreft.
Singapore Swing
Zaterdagavond 24 augustus werd het 26-jarig feest van Singapore als natie gevierd, natuurlijk wilde ik daar ook bij zijn. De grootste winkelstraat, Orchard Road, werd ’s avonds autovrij gemaakt en een uitzinnige mensenmassa trok de straat op voor de Singapore Swing, een enorme disco op straat.
Toen de vice-precident de menigte toesprak leek het wel of er een popartiest van wereldfaam op het podium stond, zo ontzettend populair was deze man. Alcohol werd nauwelijks gedronken, alleen de kraampjes met water deden goede zaken.
Maleisië
Singapore is door middel van een vaste brug verbonden met Maleisië. Vorig jaar was ik in Maleisië en was toen onder de indruk geraakt van het natuurschoon van dit land.
Ik besloot om een tour te maken naar Kukup, een vissersdorpje, op palen gebouwd, gedeeltelijk boven de zee, aan de straat van Malaca.
Een groot gedeelte van deze tocht hadden we een echte tropische regenbui. De bus had het er erg moeilijk mee, omdat er grote stukken weg waren weg geslagen. De bus schoof dan werkelijk over de gladde grond heen. Aangekomen in Kukup gingen we eten in een Sea-food restaurant, ook weer gedeeltelijk boven de zee gebouwd.
Kakkerlakken liepen er over de grond, maar niemand die er zich druk om maakte. Het eten was er goed en lekker. Het afruimen zou ieder kind in Nederland een sensatie hebben gevonden. Het afval werd in de zee gegooid waar het door vissen(?) enorm snel met veel opspattend water werd verslonden. Nadat we een rondvaart door het sterk vervuilde water van Kukup hadden gemaakt gingen we terug naar Singapore.
Opening Wereldkampioenschappen bowlen
Wereldkampioenschappen van 22 t/m 31 augustus 1991.
Balkeuring. Alles werd nagemeten, hardheid, gewicht, etc.
De opening van de WK bowlen was inmiddels geschied. De resultaten van de Nederlanders waren nog niet erg goed.
De dames maken een dansje en volgens goed Nederlands gebruik worden daarna de klompen binnen de kortste keren verhandeld.
De Hollandse Club
Toen kwam het moment dat we door kapitein van Luik werden uitgenodigd in de Hollandse Club; een club die 90 jaar geleden door Nederlanders is opgericht voor de families die soms jarenlang uit Nederland weg waren.
Hier zagen we op de kaart weer erwtensoep, zuurkool en tal van andere Nederlandse gerechten. De Hollandse Club is als een oase voor de Nederlandse zakenman in Singapore, hij vindt er weer een echt stukje Nederland.
Na deze onderbreking ging het een stuk beter met de Nederlandse bowlers op deze WK. De mannen haalden een bronzen medaille met het team. De Nederlandse dames moesten, nadat ze lange tijd 2e hadden gestaan, genoegen nemen met een 4e plaats. Aan deze WK werd deelgenomen door 52 landen, zodat we best tevreden mogen zijn met de resultaten.
De natuur bleef mij boeien. Ik besloot daarom als afsluiting van deze vakantie een korte wandeling door de jungle te maken.
Met de metro ging ik naar een buitenwijk van Singapore, Yishun. Deze wijk ligt tegen een ongerept natuurgebied aan, Sembawang.
Via vele smalle paden, na over een slang te zijn gesprongen en 45 min. lang te zijn gevolgd door een helicopter, kwam ik uit bij de Singapore Zoological Gardens; een wandeling van ruim 3½ uur bij 36 graden.
Te vermoeid om verder te lopen heb ik toen de bus gepakt terug naar het centrum van Singapore.
Afsluiting
Het victory banquet was voor mij en de deelnemers aan de WK bowlen het einde van een reis naar Singapore. De schoonheid van stad en natuur, evenals de veiligheid op straat, hebben op mij grote indruk gemaakt.
De vliegreis terug naar Nederland duurde 19 uur. Maandagmiddag 2 september waren we weer blij in ons Eindhoven te zijn.
2001 Moskou European Cup
24TH EUROPEAN CUP INDIVIDUALS MOSKOU
1999 WK ABU DHABI
14th FIQ World Tenpin Bowling Championship
1998 DUTCH OPEN ARUBA
Open Nederlandse kampioenschappen in Aruba.
1992 AFRICA CUP EN SOUTH AFRICA MASTERS
Het Nederlandse bowlingteam neemt deel aan de Africa Cup en aan de South Africa Masters Zuid-Afrika na jaren van politieke-isolatie.